You are here

Στο κόκκινο συνεχίζουν οι ευρωαγορές

23/10/2003 14:24
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν κατά το άνοιγμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις σημαντικές απώλειες που σημειώθηκαν στη Wall, ενώ και ο Nikkei (άνω του 5%) έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα διετίας.

Αν συνυπολογιστεί και η άνοδος του ευρώ, είναι εμφανείς οι φόβοι των επενδυτών στις ευρωαγορές.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται οι τεχνολογικές μετοχές, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες εξαγωγικού χαρακτήρα.

Ο τεχνολογικός όμιλος ST Microelectronics ανακοίνωσε ζημιές 49,1 εκατ. δολαρίων για το γ' τρίμηνο τη στιγμή που οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη και είναι ένας από τους μεγάλους χαμένους στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Michelin, για την οποία η Deutsche Bank μείωσε τις εκτιμήσεις για κέρδη / μετοχή το 2003 στα 3,4 ευρώ από 3,7 ευρώ.

Στο ιδιαίτερο βαρύ κλίμα του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ήρθε να προστεθεί και η δήλωση ανώνυμου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, ότι ο δανεισμός της χώρας το 2003 θα αγγίξει τα 43,4 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης (18,9 δισ. ευρώ.).

Άσχημη μέρα και για τον κλάδο των διαφημιστικών εταιριών, μετά τις υποβαθμίσεις από τη Morgan Stanley για Havas και WPP σε αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς και για Publicis Group σε αποδόσεις ίδιες με αυτές της αγοράς, εξαιτίας της ανησυχίας για τη μακροπρόθεσμη πορεία της ανάπτυξης τους.

Παρόλα αυτά, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, εμφανίζεται αισιόδοξος και πεπεισμένος για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι προς το τέλος του 2004 ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα φθάσει το δυνητικό ποσοστό του 2,5% σε ετήσια βάση.