You are here

Στο Μπέλφαστ για την κηδεία της Λίρα ΜακΚι η Τερέζα Μέι

24/04/2019 12:10

Στο Μπέλφαστ μεταβαίνει η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι για να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία της 29χρονης δημοσιογράφου Λίρα ΜακΚι, η οποία έπεσε νεκρή από πυρά του «Νέου IRA» στο Λόντοντερι την περασμένη Πέμπτη.

Η εκλιπούσα είχε μεταβεί στην περιοχή Κρέγκαν του Λόντοντερι για να καλύψει επιχείρηση της Αστυνομικής Υπηρεσίας Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) κατά μελών της ρεπουμπλικανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, όταν δέχθηκε μία σφαίρα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που προκλήθηκαν.

Η κηδεία της θα τελεστεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Άννας στη 1 το απόγευμα τοπική ώρα. Εκτός από την κα Μέι παρόντες θα είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

Η σύντροφος της Λίρα ΜακΚι, Σάρα Κάνινγκ, έχει ζητήσει από όσους θα παραστούν στην τελετή να φορέσουν ρούχα που παραπέμπουν στις αγαπημένες ταινίες της νεαρής δημοσιογράφου, όπως ο Χάρι Πότερ και ταινίες με ήρωες της Marvel.

Η ΜακΚι θεωρείτο από τους πιο ταλαντούχους δημοσιογράφους της νεότερης γενιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναγνωριζόταν επίσης ως σημαίνουσα εκπρόσωπος της κοινότητας των ομοφυλοφίλων στη συντηρητική Βόρεια Ιρλανδία.

Η οργάνωση «Νέος IRA» ανέλαβε χθες την ευθύνη για τη δολοφονία της 29χρονης με δήλωση που εστάλη στην εφημερίδα Irish News. Η οργάνωση εξέφραζε «πλήρεις και ειλικρινείς απολογίες» προς την οικογένεια και τους φίλους του θύματος, απολογίες που απορρίφθηκαν ως κροκοδείλιες από το περιβάλλον της Λίρα ΜακΚι.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι μία 57χρονη έχει συλληφθεί υπό τον αντιτρομοκρατικό νόμο σε σχέση με τη δολοφονία της ΜακΚι. Νωρίτερα δύο νεαροί είχαν ανακριθεί για την υπόθεση.

Η αστυνομία δήλωσε επίσης ότι η συνδρομή του κοινού στις έρευνες είναι «μαζική».

Το τελευταίο διάστημα η ένταση στη Βόρεια Ιρλανδία έχει αναζωπυρωθεί, με τις βίαιες ενέργειες παραστρατιωτικών να πληθαίνουν. 

Στη δημόσια συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία τίθεται το ερώτημα κατά πόσο αυτή η αναζωπύρωση της βίας στην πολύπαθη Βόρεια Ιρλανδία ενθαρρύνεται από την αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον των ιρλανδικών συνόρων λόγω της αδυναμίας επίλυσης του γρίφου του Brexit.

Η κα Μέι φέρεται, σύμφωνα με αναλυτές, να αποφάσισε οριστικά ότι το μη συντεταγμένο Brexit πρέπει να αποφευχθεί αφού επισκέφθηκε το Μπέλφαστ, όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει από κοντά τις ανησυχίες των κατοίκων και των αρχών για τις συνέπειες της πιθανής επαναφοράς των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, πρωτίστως ως προς την ισχύ της ειρηνευτική συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

ΚΥΠΕ