You are here

Στο Παρίσι για την άτυπη συνάντηση για το μεταναστευτικό ο Επίτροπος Αβραμόπουλος

22/07/2019 15:16

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις και το μεταναστευτικό, Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη σήμερα στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε άτυπη υπουργική συνάντηση για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο, την οποία διοργάνωσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ίβις Λε Ντριάν και ο Υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν υπουργοί εξωτερικών υποθέσεων και οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, η UNHCR, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης  (IOM) και η Αφρικανική Ένωση. Τα θέματα συζήτησης περιλαμβάνουν προσωρινές ρυθμίσεις μετά την αποβίβαση, μέτρα για τη βελτίωση των αποδόσεων και τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, την επανεγκατάσταση και την κατάσταση στη Λιβύη.

Ήδη σήμερα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) καθιέρωσαν ένα επίσημο πλαίσιο συνεργασίας για την καθοδήγηση των συναφών τομέων κοινής εργασίας στους τομείς της διεθνούς προστασίας και της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Η συμφωνία εργασίας υπογράφηκε σήμερα από τον εκτελεστική διευθύντρια της EASO Νίνα Γκρέγκορι και τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Διαστήματος (IOM) Αντόνιο Βιτορίνο στο Παρίσι.

 Η διευθέτηση εργασίας καλύπτει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς όπου η EASO και οι εντολές του ΔΟΜ συγκλίνουν ώστε να εξασφαλίζεται η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων διεθνή προστασία, υποστηρίζοντας παράλληλα τις εθνικές κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες τους. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την έγκαιρη προειδοποίηση, την ετοιμότητα και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων, τις επιστροφές στις χώρες προέλευσης, την επανεγκατάσταση, την εθελοντική μετεγκατάσταση και την υποστήριξη μεταναστών με τρωτά σημεία και ειδικές ανάγκες προστασίας.

 Οι οριζόντιοι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνονται επίσης στη διευθέτηση εργασίας, όπως οι πρωτοβουλίες κατάρτισης, η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και η από κοινού εργασία για τις δραστηριότητες δημιουργίας ικανοτήτων για τις εθνικές αρχές.

 Σχολιάζοντας την υπογραφή της Συμφωνίας Εργασίας, η Νίνα Γκρεγκόρι δήλωσε: "Η EASO και ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου έχουν συνεργαστεί εδώ και αρκετά χρόνια βοηθώντας τις αρχές να διαφυλάξουν τα δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων διεθνή προστασία. Χαιρετίζω τη σημερινή επισημοποίηση αυτής της συνεργασίας, η οποία ενισχύει το σημαντικό έργο που επιτελούν και τα δύο μέρη και αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της έμφασης που δίνει η ΕΕ στις ισχυρές διεθνείς συνέργειες στη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου".

 Ο Αντόνιο Βιτορίνο δήλωσε: "Η εταιρική σχέση μεταξύ του IOM και του EASO έχει σημειώσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας την ανάπτυξη και την πολυπλοκότητα των αναγκών στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες. Η καθιέρωση της συνεργασίας για τη συμπληρωματικότητα αποτελεί προάγγελο για την εξασφάλιση υποστήριξης ύψιστης ποιότητας στους μετανάστες, στους αιτούντες άσυλο και στα κοινά κράτη μέλη μας "

 Η EASO και ο ΙΟΜ συνεργάζονται επίσης για να υποστηρίξουν τις χώρες της ευρωπαϊκής γειτονίας όσον αφορά τη διαχείριση των διαδικασιών μετανάστευσης και ασύλου, σύμφωνα με το διεθνές και, ενδεχομένως, το κοινοτικό δίκαιο. Αυτό περιλαμβάνει κοινή εκπαίδευση προς τις εθνικές αρχές, συντονισμό της επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες στην ΕΕ, καθώς και ανταλλαγή δεδομένων, πληροφοριών και τεκμηρίωσης.

ΚΥΠΕ