You are here

Στο συμβούλιο νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου η Σίμσον

03/02/2023 20:42

Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, όπου θα συμπροεδρεύσει στην 9η Υπουργική Συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου με τον Αζέρο Υπουργό Ενέργειας, Παρβίζ Σαχμπάζοβ, παρουσία του Αζέρου Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ και του Ρουμάνου Προέδρου Κλάους Γιοχάνις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην ΕΕ κατά το αποκορύφωμα της περσινής ενεργειακής κρίσης. Οι παραδόσεις φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 40%, από περίπου 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021 σε 11,4 το 2022.

Η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν πέρσι με Μνημόνιο Συναντίληψης για μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση στον Τομέα της Ενέργειας να διπλασιάσουν τη δυναμικότητα του Νότιου Διαδρόμου, ώστε μέχρι το 2027 να μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο στην ΕΕ. Το έργο αυτό, προστίθεται, αποτελεί μέρος του σχεδίου REPowerEU, τον οδικό χάρτη της ΕΕ για απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατό.

Η Επίτροπος επρόκειτο επίσης, να συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της Συμφωνίας για Στρατηγική Εταιρική σχέση στον Τομέα της Ανάπτυξης και της Μεταφοράς Πράσινης Ενέργειας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε συμμετάσχει πέρσι στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας στο Βουκουρέστι.

Το πρόγραμμα της κ. Σίμσον περιλάμβανε επίσης διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους της αζέρικης κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Αλίγιεφ, του Υπουργού Ενέργειας, και του Υπουργού Οικονομίας Μικαΐλ Τζαμπάροφ.

Η κ. Σίμσον επρόκειτο επίσης να έχει διμερής συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ.