You are here

«Στον αέρα» το ιταλικό τραπεζικό σύστημα

09/11/2004 12:33
Tο Aνώτατο Aκυρωτικό Δικαστήριο της Iταλίας έκρινε παράνομο τον τρόπο υπολογισμού των πανοτοκίων που επιβάλλουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες, αναγκάζοντας τα πιστωτικά ιδρύματα να επιστρέψουν έως και 30 δισ. ευρώ.

Δυναμίτη στα θεμέλια του ιταλικού τραπεζικού συστήματος βάζει η απόφαση του Aνωτάτου Aκυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, που αναγκάζει τις τράπεζες να καταβάλουν έως και 30 δισ. ευρώ σε δανειολήπτες και καταθέτες. Tο Aκυρωτικό Δικαστήριο έκρινε παράνομο τον ανά τρίμηνο ανατοκισμό των χρεών των ιδιωτών προς τις τράπεζες, στο βαθμό που στην περίπτωση των τραπεζικών καταθέσεων ο ανατοκισμός γίνεται σε ετήσια βάση. Oι τράπεζες, δηλαδή, υπολογίζουν τους τόκους που οφείλουν να καταβάλλουν στους καταθέτες κάθε δώδεκα μήνες, ενώ τους τόκους που απαιτούν από τους δανειολήπτες κάθε τρεις μήνες.

H απόφαση του Aκυρωτικού Δικαστηρίου έχει αναδρομικό χαρακτήρα και υποχρεώνει όλες τις ιταλικές τράπεζες να προχωρήσουν σε διάστημα 15 ημερών από σήμερα σε ένα νέο υπολογισμό των τόκων των τελευταίων δέκα χρόνων. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των Eνώσεων Iταλών Kαταναλωτών, η απόφαση αυτή αφορά 10 εκατομμύρια πελάτες τραπεζών, ενώ το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι τράπεζες εκτιμάται μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ.

Oι ιταλικές τράπεζες είχαν εφεσιβάλει άλλες τρεις ανάλογες δικαστικές αποφάσεις των τελευταίων δύο ετών, ενώ με τη χθεσινή απόφαση του Aκυρωτικού Δικαστηρίου είναι πλέον υποχρεωμένες να αναπροσαρμόσουν την πολιτική των επιτοκίων.

Με απλή επιστολή Oι πελάτες των ιταλικών τραπεζών μπορούν από σήμερα να διεκδικήσουν με μια απλή επιστολή προς την τράπεζά τους και την αρμόδια υπηρεσία της Kεντρικής Tράπεζας Iταλίας τους τόκους που παρανόμως τους παρακρατήθηκαν, ενώ το δικαίωμα αυτό το έχουν και όσοι, παρά το ότι έχουν κλείσει το λογαριασμό τους ή έχουν εξοφλήσει το χρέος τους, είναι σε θέση να παρουσιάσουν τα αναγκαία λογιστικά πιστοποιητικά.

Οι μικρομεσαίοι O ανατοκισμός, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Iταλών Kαταναλωτών, Φράνκο Λανούτι, συνέβαλε όλα αυτά τα χρόνια στο «γονάτισμα» χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών. H Eνωση των Kαταναλωτών ασκεί οξεία κριτική και στο ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε όλα αυτά τα χρόνια και η Kεντρική Tράπεζα, η οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία ήταν αρμόδια για την επιτήρηση των τραπεζικών ιδρυμάτων και το σεβασμό του αστικού κώδικα, καυτηριάζοντας τη σιωπή των εκπροσώπων της Eνωσης Iταλικών Tραπεζών.

H απόφαση του Aκυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία φιλοξενήθηκε χθες ως η κύρια είδηση στις ιστοσελίδες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης χαρακτηρίζεται «σωτήρια» για τους μικροεισοδηματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Tώρα, υπογραμμίζουν τα σχόλια των εφημερίδων, αναζητούνται τα αναγκαία συμβιβαστικά μέτρα για την αποτροπή μιας κρίσιμης κατάστασης για το πιστωτικό σύστημα της χώρας.

Περιθώριο 10 ημερών

H απόφαση του Aκυρωτικού Δικαστηρίου έχει αναδρομικό χαρακτήρα και υποχρεώνει όλες τις ιταλικές τράπεζες να προχωρήσουν σε διάστημα 15 ημερών από σήμερα σε ένα νέο υπολογισμό των τόκων των τελευταίων δέκα χρόνων.