You are here

Στυλιανίδης στο ΕΚ: Χαράσσουμε νέα εποχή πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη

12/02/2019 11:58

Σήμερα χαράσσουμε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ενόψει της ψήφισης της νέας νομοθεσίας που θα ενισχύσει τα κράτη μέλη της ΕΕ με την πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε φυσικές  και ανθρωπογενείς καταστροφές, μέσω της πιο αποδοτικής από κοινού χρήσης πόρων πολιτικής προστασίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, μετά από σχετικό αίτημα του ΕΚ, τη δημιουργία του αποθεματικού RescEU, στο οποίο θα βρίσκονται πυροσβεστικά αεροπλάνα, αντλίες υψηλής χωρητικότητας, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης σε ετοιμότητα για κάθε είδους περιστατικό. Το RescEU θα αναλαμβάνει δράση όταν τα κράτη μέλη δεν έχουν αρκετούς πόρους για να αντιμετωπίσουν μια καταστροφή. Η ψηφοφορία για το θέμα αυτό θα γίνει στην Ολομέλεια αργότερα σήμερα.
 
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως σήμερα το Κοινοβούλιο ψηφίζει το πλέον φιλόδοξο σύστημα πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη που έχει υπάρξει ποτέ, σημειώνοντας πως το Κοινοβούλιο ψηφίζει κάτι που ήταν πολιτικά αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια.
 
Σημείωσε πως ήταν πολύ απαιτητική και δύσκολη δουλειά να πείσει τα κράτη να δεχθούν αυτή την προσέγγιση. Εν τέλει, όμως, καταφέραμε και υλοποιήσαμε αυτό τον πολύ φιλόδοξο κοινό στόχο, επεσήμανε. Σήμερα είμαι πραγματικά περήφανος που είμαι Ευρωπαίος, είπε ο κ. Στυλιανίδης.
 
Ευχαρίστησε την Εισηγήτρια του θέματος Ευρωβουλευτή Ελιζαμπέτα Γκαρντίνι, καθώς και όλους όσοι υποστήριξαν με πάθος αυτό το ρηξικέλευθο μέτρο.
 
Ο κ. Στυλιανίδης είπε πως με την πολιτική υποστήριξη που υπήρξε το RescEU θα είναι παρόν στις επόμενες δασοπυρκαγιές, για την προστασία των πολιτών, για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και των κατοικιών των πολιτών.
 
Είπε ακόμη πως "συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν τη μεταβατική φάση του RescEU" ούτως ώστε να μπορούν να υπάρξει ικανότητα ανταπόκρισης ήδη από φέτος.
 
Ανέφερε πως η ενημέρωση και η πληροφόρηση από τα κράτη μέλη μέχρι τώρα είναι πολύ θετική και ευχαρίστησε τα κράτη μέλη για την προσέγγισή τους.
 
Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως οι φυσικές καταστροφές θα γίνονται συχνότερες και πιο έντονες λόγω της αλλαγής του κλίματος και είπε πως αυτό που θέλουν να πετύχουμε με το RescEU είναι να «εξοπλίσουμε καλύτερα και τους εαυτούς μας και τα κράτη μέλη για να αντιμετωπίσουν καλύτερα της καταστροφές από την αλλαγή του κλίματος».
 
Σημείωσε πως «σήμερα με μετριοφροσύνη χαράσσουμε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη», υπογραμμίζοντας πως αυτό το οφείλουμε στους πολίτες μας.
 
Επεσήμανε πως πρέπει όλοι να είμαστε περήφανοι λόγω του επιτεύγματος αυτού.  Ενισχύουμε την ΕΕ την κάνουμε πολύ πιο αποτελεσματική και πιο απτή, πιο κοντά στους συμπολίτες μας και αυτό έχει σημασία τώρα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αμφισβητείται από πολλούς, είπε ο κ. Στυλιανίδης, ενόψει και των Ευρωεκλογών.
 
Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να δώσουμε αποτελέσματα επί των υποσχέσεών μας, να δώσουμε μια Ευρώπη που να προστατεύει, να σώζει ζωές και σας ευχαριστώ αυτό, σημείωσε.
 
Υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχίσουμε για να αναβαθμίσουμε τον μηχανισμό αυτό και σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα στον ιατρικό, επισημαίνοντας πως "αυτό θα είναι ένα επόμενο ορόσημο". 
Από την πλευρά της, η Εισηγήτρια Γκαρντίνι είπε πως "σήμερα θα γράψουμε μια πολύ ωραία σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία".

Ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους και το Κοινοβούλιο για την ευελιξία του και την ικανότητά του να διαβλέψει την ενίσχυση αυτού του μηχανισμού, σημειώνοντας πως έγινε κατορθωτό να ξεπεραστούν ορισμένες αμφιβολίες κρατών μελών, έτσι ώστε η πολιτική προστασία να μην θεωρηθεί παρεμβατισμός.
 
Είπε πως σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι πολίτες θέλουν την πολιτική προστασία τη στιγμή που οι τοπικές και περιφερειακές αρχές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις και έφερε ως παράδειγμα τις πυρκαγιές το καλοκαίρι στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα.

Σημείωσε ακόμη πως στόχος είναι το RescEU να μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα εκεί όπου χρειάζεται, και για πρόληψη και προετοιμασία των κρατών μελών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές, είτε ατυχήματα που προκύπτουν από χρήση χημικών ουσιών, πυρηνικά ατυχήματα κοκ.

ΚΥΠΕ