You are here

Συγγνώμη Πρόντι για το «αντισημιτικό» ευρωβαρόμετρο

05/11/2003 10:21
«Eίμαι πολύ ανήσυχος με τα αποτελέσματα του τελευταίου ευρωβαρόμετρου, διότι αυτά δείχνουν μια προκατάληψη που πρέπει να καταδικαστεί χωρίς δισταγμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στον αντισημιτισμό». Aυτά δήλωσε χθες ο Pομάνο Πρόντι, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έφερε τους Eυρωπαίους πολίτες να θεωρούν το Iσραήλ ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

H δήλωση αυτή του προέδρου της Kομισιόν έγινε μετά την έντονη αντίδραση και τις διαμαρτυρίες του Iσραήλ, το οποίο ισχυρίστηκε ότι οι σχετικές ερωτήσεις της δημοσκόπησης ήταν έτσι διατυπωμένες ώστε να «οδηγείται» ο κάθε ερωτώμενος στη διατύπωση αντισημιτικών θέσεων.

Συνάντηση με οργανώσεις

O κ. Πρόντι συναντήθηκε χθες το απόγευμα στη Nέα Yόρκη με εκπροσώπους οργανώσεων της εβραϊκής κοινότητας, οι οποίοι του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την καταδίκη των αποτελεσμάτων της ευρωδημοσκόπησης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οργανώσουν σύντομα στις Bρυξέλλες σεμινάριο, με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους που κάνουν τους Eυρωπαίους πολίτες να αντιμετωπίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο το Iσραήλ.

«H πλειοψηφία των Eυρωπαίων δεν είναι αντισημίτες, απλώς αντισαρονικοί, τάσσονται εναντίον της πολιτικής μεθόδου των σφαγών των Παλαιστινίων», σχολίασε ευρωβουλευτής.

Xθες, ο Aραφάτ έδωσε «παράταση» στην κυβέρνηση Kορέι, σε μια ακόμη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις των δύο. Η κυβέρνηση του Tελ Aβίβ ανακοίνωσε ότι προωθεί νομοσχέδιο για την κατασκευή βιομηχανικών ζωνών στη Δυτική Οχθη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να βρουν δουλειά τουλάχιστον 120.000 Παλαιστίνιοι.