You are here

Συγχαρητήρια στον İmamoğlu από S&D, κριτική για Ερντογάν

24/06/2019 22:05

Oι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S & D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγχαίρουν όλους τους πολίτες της Κωνσταντινούπολης (Istanbullus) και τον υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου Κόμματος, CHP, τον κ. Ekrem İmamoğlu, ο οποίος κέρδισε για δεύτερη φορά, αφού η νίκη του Μαρτίου ακυρώθηκε μετά από πίεση της κυβέρνησης Erdoğan, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση η κοινοβουλευτική ομάδα των S&D.

"Η χθεσινή νίκη είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή και δίνει ένα σαφές μήνυμα στον πρόεδρο Erdoğan, ότι ο τουρκικός λαός θέλει περισσότερη δημοκρατία", αναφέρουν.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Iratxe García, βουλευτής του ΕΚ, δήλωσε σχετικά:

"Αυτή ήταν μια νίκη και ένα μεγάλο κέρδος για τη δημοκρατία στην Τουρκία. Ο Ekrem İmamoğlu όχι μόνο κέρδισε τη δημαρχία, αλλά και νίκησε την πολιτική του μίσους και της πόλωσης", τονίζει.

"Κέρδισε παρά την καταπίεση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, τα μη ισορροπημένα μέσα ενημέρωσης και τη χρήση κυβερνητικών πόρων υπέρ του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος του AKP", σημειώνει. 

"Ελπίζω ότι τελικά αυτή τη φορά ο Πρόεδρος Erdoğan κατανοήσει το μήνυμα από τους ανθρώπους και θα αντιδράσει θετικά στις απαιτήσεις των ψηφοφόρων που ζητούν περισσότερη διαφάνεια και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης", αναφέρει και συμπληρώνει ότι "ίσως οι 800.000 περισσότερες ψήφους που έλαβε αυτή τη φορά ο κ. Ekrem İmamoğlu, σε σύγκριση με τον υποψήφιο του ΑΚΡ, θα πείσουν τελικά τον Τούρκο Πρόεδρο".
 
"Αυτή η νίκη είναι μια κοινή νίκη όχι μόνο του κόμματος CHP, αλλά της όλης αντιπολίτευσης και θα ήθελα να τους συγχαρώ για συνεργασία για την παρουσίαση κοινού υποψηφίου. Θα ήθελα επίσης να απευθύνω πρόσκληση στον Ekrem İmamoğlu να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες το συντομότερο δυνατό και να απευθυνθεί στην Ομάδα S & D", αναφέρει η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

"Η Ομάδα S & D καλεί επίσης τον Erdogan να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος. Υποστηρίζουμε πλήρως τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας για την έγκριση της πρόσκλησης προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα", καταλήγει στο μηνυμά της.

Η αντιπρόεδρος  Kati Piri, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, πρόσθεσε:

"Ο Ekrem İmamoğlu έδειξε ότι οι αυταρχικοί ηγέτες μπορούν να νικηθούν με δημοκρατικά μέσα. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι ένας φανταστικός δήμαρχος για όλους τους πολίτες της Κωνσταντινούπολης".
 
"Οι χθεσινές εκλογές μας προσφέρουν ελπίδα και καταδεικνύουν γιατί δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την Τουρκία", προσθέτει.

"Ο τελευταίος πυλώνας της δημοκρατίας, η ψηφοφορία, είναι ακόμα ζωντανός, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας έκφρασης", σημειώνει.

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε όλους τους πολιτικούς ακτιβιστές και δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν στην Τουρκία" υπενθύμισε.

"Σήμερα ξεκινά η πρώτη ακρόαση σε μια σημαντική πολιτική δίκη εναντίον του ηγέτη ΜΚΟ Όσμαν Καβάλα και 15 άλλων ακτιβιστών. Έχουν κατηγορηθεί χωρίς αποδείξεις ότι κατηύθυναν διαδηλώσεις το καλοκαίρι του 2013, και, παραλόγως, ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Erdoğan. Είμαστε μαζί τους. Δεν έχουν διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα", ξεκαθαρίζει η Kati Piri.
 
"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει ad hoc αντιπροσωπεία για να παραστεί στη δίκη, αλλά δεν έλαβε εγγυήσεις από τις τουρκικές αρχές ότι θα μπορούσαν να εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ως αποτέλεσμα, η αποστολή ακυρώθηκε, αλλά θα παρακολουθήσουμε τη δίκη με μεγάλη προσοχή ", καταλήγει.