You are here

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Τουσκ για λήψη αποφάσεων επί των υποψηφίων προέδρων των θεσμών της ΕΕ

19/06/2019 15:16

Την επίσημη επιστολή πρόσκλησης στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής απέστειλε ο Πρόεδρος του σώματος Ντόναλντ Τουσκ, προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Όπως αναφέρει ο Ντ.Τουσκ "μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές οι 28 συμφώνησαν να προσπαθήσουν και να ορίσουν τους νέους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ τον Ιούνιο.

Σημειώνει ότι τις τελευταίες 3 εβδομάδες βρέθηκε σε τακτικές διαβουλεύσεις με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, οι διαβουλεύσεις αυτές κατέδειξαν ότι "υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικά συμφέροντα, αλλά και κοινή βούληση να οριστικοποιηθεί αυτή η διαδικασία πριν από την πρώτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

"Για το σκοπό αυτό, θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις με όλους μέχρι να ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής και παραμένω επιφυλακτικά αισιόδοξος, καθώς αυτοί που μίλησα εξέφρασαν την αποφασιστικότητα να αποφασίσουν σύντομα. Ελπίζω να το καταφέρουμε την Πέμπτη", σημειώνει ο Πρόεδρος Τουσκ.

Πέρα από τις υποψηφιότητες οι 28 θα συζητήσουν για τον νέο πολιτικό κύκλο της ΕΕ και θα εγκρίνουν τη Στρατηγική Ατζέντα, η οποία καθορίζει την κατεύθυνση της Ένωσης και καθοδηγεί το έργο των θεσμικών οργάνων.

"Αυτή η Ατζέντα αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη και ο κόσμος. Υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανάγκη προστασίας της επικράτειάς μας και των εξωτερικών συνόρων, για να ωφεληθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός από τον λαό μας, να ενισχυθεί η δράση για την αντιμετώπιση της υπαρκτικής κλιματικής απειλής, καθώς και για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ενότητα αποφασιστικότητα διεθνώς", αναφέρει.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη στις 15.00. Μετά από αυτό, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις θα  ενημερώσει το σώμα για την κατάσταση εφαρμογής των προηγούμενων συμπερασμάτων. Στη συνέχεια, οι 28 θα εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την αλλαγή του κλίματος, την παραπληροφόρηση και τις υβριδικές απειλές καθώς και τις εξωτερικές σχέσεις, αλλά και τη Στρατηγική Ατζέντα.

Το δείπνο των 28 θα είναι αφιερωμένο σε ραντεβού υψηλού επιπέδου. Την Παρασκευή θα συνέλθουν οι 27 (περιεκτική σύνθεση ευρωζώνης) για να κάνουν απολογισμό της προόδου όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, παρουσία των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωομάδας. Μετά από αυτή τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Ντ.Τουσκ θα ενημερώσουν σύντομα τους 27 για το Brexit.

ΚΥΠΕ