You are here

Συλλυπητήρια για Σασόλι από ηγέτες πολιτικών ομάδων

11/01/2022 13:39

Τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και τους οικείους του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι, ο οποίος απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, έστειλαν με δηλώσεις τους οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων και Ευρωβουλευτές.

Σε ανάρτησή του ο Γερμανός επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανέφερε πως ο Ντάβιντ Σασόλι ήταν «ένας αληθινός Ευρωπαίος και παθιασμένος πρεσβευτής μιας πιο ενωμένης και κοινωνικής Ευρώπης».

Η Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ, Ισπανίδα επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, από την οποία προερχόταν ο Ντάβιντ Σασόλι, χαρακτήρισε τον αποβιώσαντα πρόεδρο του σώματος έναν εξαιρετικό πρόεδρο και έναν «παθιασμένο και αποφασισμένο Ευρωπαίο και ζεστό άνθρωπο».

Ο Γάλλος επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Στεφάν Σεζουρνέ σημείωσε πως «χάνουμε έναν αφοσιωμένο πρόεδρο και άνθρωπο με ισχυρές πεποιθήσεις» χάρη στην οποίο το Κοινοβούλιο διατήρησε ζωντανή τη δημοκρατία ακόμα και εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Ιταλός συμπρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Ραφαέλο Φίτο σημείωσε πως αν και γνώριζε τον Ντάβιντ Σασόλι ως δημοσιογράφο, κατά τα χρόνια που συνεργάστηκαν στο Κοινοβούλιο ανέπτυξαν μια σχέση «σεβασμού και φιλίας». «Η Ιταλία και Ευρώπη έχασαν έναν καλό άνθρωπο και ικανό πολιτικό», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων Σκα Κέλερ έγραψε στο Twitter «αναπαύσου εν ειρήνη αγαπητέ Ντάβιντ, θα σε πεθυμήσουμε πολύ» και έστειλε συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους «των οποίων τη ζωή άγγιξε» ο Ντάβιντ Σασόλι.

Σε δικό της μήνυμα η Γαλλίδα επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς, Μανόν Ομπρί, έστειλε τα συλλυπητήρια της και υπογράμμισε πως ο Ντάβιντ Σασόλι πάντα άκουγε τον συνομιλητή του και «διατηρούσε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την ομάδα μας τα τελευταία δύο χρόνια».

Τα συλλυπητήρια του έστειλε μέσω ανάρτησης και ο επικεφαλής της ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Μάρκο Ζάνι.

Σε μήνυμά της η πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ανέφερε πως η Ευρώπη «έχει χάσει έναν ηγέτη, εγώ έχασα έναν φίλο και η δημοκρατία έχασε έναν υπερασπιστή της», προσθέτοντας πως ο Ντάβιντ Σασόλι «αφιέρωσε τη ζωή του στο να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο, πιο δίκαιο μέρος».

Η κ. Μετσόλα αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως αναπληρώτρια μέχρι την εκλογή του διαδόχου του Ντάβιντ Σασόλι. Ήδη θεωρείται μια από τις επικρατέστερες υποψήφιους για τη θέση λόγω της συμφωνίας που είχε προηγηθεί μεταξύ των πολιτικών ομάδων για εναλλαγή των Σοσιαλδημοκρατών και του ΕΛΚ στην ηγεσία.

Σε ανάρτησή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς έκανε λόγο για μια «μεγάλη απώλεια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στέλνοντας τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια, φίλους και πολιτική ομάδα του Ντάβιντ Σασόλι.

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, έκανε λόγο για μεγάλη απώλεια και ανέφερε πως ο Ντάβιντ Σασόλι ήταν «σοβαρός και πάντα χαμογελαστός,ένας φίλος, ένας σύντροφος που άφησε το στίγμα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Πολιτική μας Ομάδα».

ΚΥΠΕ