You are here

Συμφωνία για 8ο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας

05/10/2022 13:32

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών έφτασαν σε πολιτική συμφωνία το πρωί της Τετάρτης κατά την τακτική συνάντηση της COREPER αναφορικά με το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο Twitter.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται και η επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του Ρωσικού πετρελαίου που θα μεταφέρουν σε τρίτες χώρες δεξαμενόπλοια συμφερόντων χωρών της ΕΕ ή με σημαία κράτους μέλους, ζήτημα για το οποίο είχαν εκφράσει ανησυχίες Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα, ζητώντας να διασφαλιστεί πως το μέτρο δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή σημαίας σε χώρες που δεν θα συμμετέχουν στο μέτρο (το οποίο έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστεί και σε επίπεδο G7).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τσεχικής Προεδρίας, η COREPER έφτασε σε «πολιτική συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - μια ισχυρή απάντηση της ΕΕ στην παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία».

«Ακολουθεί γραπτή διαδικασία, οι κυρώσεις ισχύουν με τη δημοσιοποίησή τους στην Επίσημη Εφημερίδα», προστίθεται.

Το πακέτο, όπως σημειώνεται, περιλαμβάνει την «απαγόρευση της μεταφοράς Ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας σε τρίτες χώρες πάνω από το ανώτατο όριο της τιμής πετρελαίου και απαγόρευση σε σχετικές υπηρεσίες».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ έχει ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή Ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω αγωγών και πλοίων, καθώς και την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών στον ναυτιλιακό τομέα, με το δεύτερο μέτρο να τίθεται σε εφαρμογή στα τέλη του χρόνου.

Ακόμα, σύμφωνα με την ανάρτηση, προβλέπεται «διευρυμένη απαγόρευση στην εισαγωγή αγαθών» από τη Ρωσία. Η απαγόρευση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων «προϊόντα χάλυβα, πολτό ξύλου, χαρτί, μηχανές και συσκευές, χημικές ουσίες, πλαστικό, τσιγάρα».

Επιπρόσθετα, επιβάλλεται απαγόρευση στην «παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, πολιτικής μηχανικής και νομικές υπηρεσίες σε Ρωσικές οντότητες» και «περαιτέρω απαγορεύσεις στις εξαγωγές τεχνολογίας».

Τέλος, προβλέπεται η «επέκταση του καθεστώτος κυρώσεων ώστε να καλύπτει και Χερσώνα και Ζαπορίζια», καθώς και «νέα κριτήρια για παραβίαση των κυρώσεων» και νέες προσθήκες στον κατάλογο.