You are here

Συμφωνία για ενισχυμένη συνεργασία Βρετανίας-Γαλλίας

19/01/2018 07:07

Τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας για την ασφάλεια της Ευρώπης, ακόμη και μετά από το Brexit, τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
 
Η οικοδέσποινα της βρετανο-γαλλικής συνόδου στη στρατιωτική ακαδημία του Σάντχερστ τόνισε ότι η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας και η ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας «σώζει ζωές και στις δύο πλευρές της Μάγχης».
 
Όπως αναμενόταν, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συμμετοχή της χώρας της με ελικόπτερα τύπου Chinook στις γαλλικές επιχειρήσεις εναντίον ισλαμιστών στο Μαλί της Δυτικής Αφρικής και τη γαλλική ενίσχυση της Νατοϊκής δύναμης στην Εσθονία.
 
Ανακοίνωσε δε την απόφαση δημιουργίας κοινής εκστρατευτικής δύναμης που θα μπορεί να αναπτύσσει 10.000 στρατιώτες έως το 2020.
 
Επισημοποίησε εξάλλου τη χορήγηση 44,5 εκ λιρών από το Λονδίνο για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας στο Καλαί, απ’ όπου εκατοντάδες μετανάστες επιχειρούν να περάσουν στη Βρετανία κάθε μήνα.
 
Είπε επίσης ότι είναι τιμή για τη Βρετανία η απόφαση να δανειστεί στη χώρα προς έκθεση η ιστορική Ταπισερί της Μπαγιέ. Πρόκειται για μία λωρίδα κεντημένου λινού υφάσματος, μήκους 70 μέτρων, του 11 μ.Χ. αιώνα, το οποίο «αφηγείται» την κατάκτηση της Αγγλίας από τους Νορμανδούς το 1066.
 
Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για «κοινό πεπρωμένο» των δύο χωρών και σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία τους σε θέματα πως το Συριακό, η πάταξη της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην υποσαχάρια Αφρική και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
 
Οι δύο ηγέτες είπαν ότι η διμερής συνεργασία συμφωνήθηκε να επεκταθεί ακόμη περισσότερο και σε άλλους από την ασφάλεια τομείς, όπως η εκπαίδευση, η διεθνής ανάπτυξη, το διάστημα, ο αθλητισμός, η οικονομία, η πυρηνική ενέργεια και η κατασκευή έργων υποδομής.
 
Η κ. Μέι σημείωσε ότι αμφότερες οι χώρες παραμένουν δεσμευμένες στην ισχύ της συμφωνίας του Λε Τουκέ με βάση την οποία οι Βρετανοί πραγματοποιούν συνοριακούς ελέγχους στο Καλαί και όχι επί βρετανικού εδάφους. Ο Πρόεδρος Μακρόν είχε πει ότι θα καταργούσε ή θα άλλαζε τη συμφωνία όταν εξελέγη. 
 
Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπεγράφη σήμερα συνθήκη που βελτιώνει και καθιστά «πιο ανθρώπινο» τον έλεγχο στα σύνορα των δύο χωρών. Συμπλήρωσε ότι η συνθήκη καλύπτει και την τύχη των ασυνόδευτων ανηλίκων στο Καλαί που πληρούν τις προϋποθέσεις να περάσουν τη Μάγχη προς τη Βρετανία. Η τύχη αυτών των παιδιών θα αποφασίζεται πολύ πιο γρήγορα.
 
Ο κ. Μακρόν επισήμανε ότι το θέμα του Brexit δεν ήταν στο επίκεντρο της διμερούς συνόδου, καθώς η Βρετανία είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον εκπρόσωπο της ΕΕ. Σχολίασε πάντως ότι λυπάται πολύ για την κατά τ’ άλλα σεβαστή απόφαση των Βρετανών.

ΚΥΠΕ