You are here

Συμφωνία για τον εξορθολογισμό της ναυτικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης στην ΕΕ

12/02/2019 13:36

Σε προσωρινή συμφωνία για τον εξορθολογισμό της ναυτικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης στην ΕΕ κατέληξε σήμερα η ρουμανική Προεδρία, η οποία προβλέπει μεταρρύθμιση που αποσκοπεί στην εναρμόνιση των κανόνων της ΕΕ με τους διεθνείς κανόνες και στην αποτελεσματικότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του κεντρικού μηχανισμού αναγνώρισης των ναυτικών από τρίτες χώρες. Η αναθεώρηση θα αυξήσει επίσης τη νομική σαφήνεια όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών ναυτικών που εκδίδουν τα κράτη μέλη. Η συμφωνία θα υποβληθεί προς έγκριση από τους εκπροσώπους των κρατών μελών στο Συμβούλιο.

Το διεθνές πλαίσιο στον τομέα αυτό είναι η διεθνής σύμβαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τα πρότυπα εκπαίδευσης, πιστοποίησης και τήρησης φυλακών των ναυτικών («σύμβαση STCW»). Στο πλαίσιο του κοινού μηχανισμού της ΕΕ για την αναγνώριση πιστοποιητικών ναυτικών από τρίτες χώρες, η Κομισιόν ελέγχει τακτικά ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της οδηγίας της ΕΕ και της σύμβασης STCW. Η τροποποιημένη οδηγία θα απλουστεύσει τη διαδικασία αναγνώρισης νέων τρίτων χωρών και θα αναθεωρήσει τις προθεσμίες.

Όσον αφορά την αναγνώριση των ναυτικών άλλων κρατών μελών, οι νέοι κανόνες θα διευκρινίσουν ποια πιστοποιητικά πρέπει να αναγνωριστούν αμοιβαία, ώστε να επιτραπεί στους ναυτικούς που έχουν πιστοποιηθεί από μια χώρα της ΕΕ να εργάζονται σε πλοία που φέρουν σημαία άλλης χώρας της ΕΕ.

"Η ναυτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και η πιστοποίηση είναι απαραίτητες για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στη θάλασσα και την πρόληψη της ρύπανσης. Αυτοί οι απλούστεροι κανόνες θα διευκολύνουν επίσης τους ναυτικούς να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της ΕΕ και θα καταστήσουν τον ναυτιλιακό μας κλάδο πιο ελκυστική επιλογή για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού", δήλωσε σχετικά η Rovana Plumb, Υπουργός Μεταφορών της Ρουμανίας.

ΚΥΠΕ