You are here

Συμφωνία-ορόσημο για τη νέα ΚΑΠ

27/06/2003 08:22
Οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς έπειτα από ορισμένες παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη μεσολάβηση της ελληνικής προεδρίας βρέθηκε η «χρυσή τομή» στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεών τους στο Λουξεμβούργο.

Ο κύριος στόχος της μεταρρύθμισης είναι να περικόψει τις κοινοτικές επιχορηγήσεις στους αγρότες και σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της νέας ΚΑΠ, τον Επίτροπο για την Αγροτική Πολιτική, Φραντς Φίσλερ, επετεύχθη, καθώς παρά το γεγονός ότι υποχώρησε σε αρκετές διεκδικήσεις των κρατών-μελών στην ουσία πέτυχε το διαχωρισμό της επιχορήγησης από το ύψος της παραγωγής.

«Αποτελεί την αρχή μία νέας εποχής», δήλωσε ο Φίσλερ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΚΑΠ «θα μεταβληθεί ριζικά με βάση τους νέους κανόνες». Το νέο σύστημα θα είναι πιο αποτελεσματικό και θα προσφέρει περισσότερη διαφάνεια, συνέχισε ο Φραντς Φίσλερ δηλώνοντας ότι η έγκριση της μεταρρύθμισης αυτής θα στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο.

Η μεταρρύθμιση θεσπίζει ένα σύστημα εφάπαξ και απευθείας επιδότησης των καλλιεργειών και εξαρτά τη χορήγηση της βοήθειας από μίας σειρά περιβαλλοντικών κριτηρίων και κριτηρίων τροφικής ασφάλειας. Στόχος είναι η αποσύνδεση από το 2005 της απευθείας βοήθειας προς τους αγρότες και της παραγωγής και η διοχέτευση τμήματος της απευθείας βοήθειας προς την αγροτική ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση της βοήθειας προς τους αγρότες και της παραγωγής, ο Φραντς Φίσλερ, που επεδίωκε μία πλήρη αποσύνδεση, αναγκάσθηκε να αρκεσθεί σε έναν μηχανισμό μερικής αποσύνδεσης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, ώστε να αμβλυνθεί η αντίσταση της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Οι Δεκαπέντε συμφώνησαν επίσης για τη μείωση της τιμής παρέμβασης στα γαλακτοκομικά προϊόντα μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τους αγρότες. Ωστόσο ο ευρωπαίος επίτροπος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το σχέδιό του για τη μείωση των τιμών παρέμβασης στα σιτηρά, ώστε να επιτύχει την έγκριση της μεταρρύθμισης από τους κυριότερους αντιπάλους της.

«Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση για το μέλλον της γεωργίας και τους ευρωπαίους αγρότες, η οποία ενισχύει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύσκολες διαπραγματεύσεις» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον Σεπτέμβριο στο Κανκούν (Μεξικό), δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Καλή είδηση» χαρακτήρισε ο γάλλος υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό Αλέν Λαμπέρ τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Η βρετανίδα υπουργός Γεωργίας Μάργκαρετ Μπέκετ χαιρέτισε την επίτευξη της συμφωνίας ως ένα θαρραλέο βήμα προς τα εμπρός, ένα σημείο καμπής εν όψει των διαπραγματεύσεων του Κανκούν το φθινόπωρο. «Πρόκειται για μία εξαιρετική συμφωνία. Προφανώς σε έναν ιδανικό κόσμο θα θέλαμε κάτι περισσότερο αλλά με δεδομένο το σημείο εκκίνησής μας, τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι έχει το θάρρος να πράξει ό,τι χρειάζεται για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», είπε η βρετανίδα υπουργός Γεωργίας.

Στο Βερολίνο ο πρόεδρος του αγροτικού συνδικάτου DBV δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ θα κοστίσει απώλειες ύψους 1,2-2 δισεκατομμυρίων ευρώ στους γερμανούς αγρότες, ενώ δεν θα σταματήσει την παραγωγή πλεονασμάτων. «Η απόφαση αυτή επιβαρύνει σημαντικά τους γερμανούς και τους ευρωπαίους αγρότες», δήλωσε ο Γκερντ Σονλάιτνερ προσθέτοντας ότι μια άλλη αρνητική συνέπεια θα είναι η αποθάρρυνση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.