You are here

Συμφωνία στη βρετανική κυβέρνηση για σύστημα χωρίς εξαιρέσεις για Ευρωπαίους

25/09/2018 12:00

Χωρίς σημαντικές αντιδράσεις πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας στην Ντάουνινγκ Στριτ η πρόταση του Βρετανού Υπουργού Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ για ένα μελλοντικό μεταναστευτικό σύστημα χωρίς προνομιακή μεταχείριση για τους πολίτες της ΕΕ.

Η πρόταση Τζαβίντ αφορούσε το μεταναστευτικό σύστημα μετά από τη μεταβατική περίοδο του Brexit, όταν και θα λήξει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας Times για το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο αναφέρουν πως ο αρμόδιος υπουργός, έχοντας στο πλευρό του τον Διευθυντή της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης Άλαν Μάνινγκ, παρουσίασε ένα σχέδιο για ένα «παγκόσμιο» μεταναστευτικό σύστημα.

Η Ντάουνινγκ Στριτ σχολίασε ότι το προτεινόμενο μεταναστευτικό σύστημα θα καθιστά ευκολότερο για υψηλής ειδίκευσης εργαζόμενους από όλο τον κόσμο να βρίσκουν εργασία στη Βρετανία και δυσκολότερο για ανειδίκευτους εργάτες.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα υπέρμαχοι της προνομιακής μεταχείρισης των Ευρωπαίων πολιτών υπουργοί Οικονομικών και Επιχειρήσεων Φίλιπ Χάμοντ και Γκρεγκ Κλαρκ αντίστοιχα, δεν αντιτάχθηκαν τελικά στις προτάσεις του συναδέλφου τους, περιοριζόμενοι στο να προειδοποιήσουν κατά της πιθανότητας απότομης αλλαγής του μεταναστευτικού καθεστώτος.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κέρδισε επίσης τη στήριξη των υπουργών της για επιμονή στο λεγόμενο σχέδιο Τσέκερς για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, παρά τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών περί απειλών παραίτησης.

Πηγές βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πιο ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα και στην κυβέρνηση θεώρησαν πως το οργισμένο διάγγελμα της πρωθυπουργού την Παρασκευή, με το οποίο απαίτησε σεβασμό και εναλλακτικές προτάσεις από την ΕΕ, δικαιωματικά της δίνει λίγο ακόμα χρόνο να συνεχίσει με την ίδια τακτική στις διαπραγματεύσεις.

Οι ίδιες πηγές πάντως εκτιμούν ότι θα είναι τελικά αναπόφευκτη η μεταστροφή της πρωθυπουργού προς ένα άλλο μοντέλο σχέσης με την ΕΕ, πιθανότατα στα πρότυπα της σχέσης της ΕΕ με τον Καναδά, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.