You are here

Συμφωνία τώρα, αλλιώς παράταση ή άτακτη έξοδος οι επιλογές του ΗΒ

17/10/2019 12:38

Η Συμφωνία Αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ θα πρέπει "να κλείσει" κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής (17 και 18 Οκτωβρίου, σήμερα και αύριο), καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρχει τεχνικά ο χρόνος επικύρωσής της από τα κοινοβούλια των Κρατών Μελών της ΕΕ και το ΗΒ θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε αίτημα παράτασης (έστω και τεχνικής για μικρό διάστημα) και σε ένα άτακτο Brexit.

Tα παραπάνω μετέφερε στον Τύπο κοινοτικός αξιωματούχος με γνώση της διαπραγμάτευσης που διεξήχθη και χθες μέχρι αργά μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Στην πράξη, παραδέχθηκε ότι το πλαίσιο της συμφωνίας, περιλαμβανομένου του "backstop" υπάρχει και εναπόκειται στον Μπόρις Τζόνσον να πείσει τα μέλη του κοινοβουλίου να την αποδεχθούν.

Νωρίτερα η επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα έλεγε πως "κάθε ώρα και κάθε λεπτό μετρά - θέλουμε μια συμφωνία" καθώς  "οι συζητήσεις μεταξύ των ομάδων ΕΕ και ΗΒ συνεχίζονται". Ανακοίνωσε μάλιστα και νέα επικοινωνία Τζόνσον - Γιούνκερ μέσα στη νύχτα.

Tην ίδια ώρα αξιωματούχος με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο για τη Σύνοδο Κορυφής, έλεγε σε σχέση με την πλευρά του Συμβουλίου, "κείμενο συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν δεν έχουμε λάβει-  όμως με το Brexit πρέπει να περιμένεις το αναπάντεχο". "Περιμένουμε ακόμα. Όλα μπορεί να συμβούν. Ακόμη και μία έκτακτη Σύνοδος ως το τέλος Οκτωβρίου", συμπλήρωσε, αρνούμενος να σχολιάσει τις διαρροές για επί μέρους σημεία της συμφωνίας. "Όλοι οι ηγέτες εμπιστεύονται τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε το ενδεχόμενο παράτασης θα είναι και αυτό στο τραπέζι", επανέλαβε ο αξιωματούχος.

ΚΥΠΕ