You are here

Συμπεράσματα για Κονγκό, Μυανμάρ, Ινδία, Σομαλία και Λιβύη, υιοθέτησε το ΣΕΥ

10/12/2018 12:57

Συμπεράσματα για την κατάσταση στη Λιβύη, τη Μιανμάρ, τα περιοριστικά μέτρα για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη στρατηγική για την Ινδία και την αποστολή της ΕΕ στη Σομαλία, ενέκρινε σήμερα το πρωί το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, που συνεδριάζει σε σύνθεση Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ).

Αναλυτικά, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τη Λιβύη, όπου χαιρετίζει τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για τη Λιβύη που διοργάνωσε η Ιταλία στο Παλέρμο στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2018, η οποία ακολούθησε τη Διάσκεψη των Παρισίων που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 2018.

Το Συμβούλιο δηλώνει ότι το status quo στη Λιβύη αποτελεί πηγή αστάθειας και ανασφάλειας για τον λαό της Λιβύης, τους γείτονές του και ολόκληρη την περιοχή. Επαναλαμβάνει ότι μπορεί να υπάρξει μόνο μια πολιτική λύση για την κρίση της Λιβύης και ότι αυτό πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους Λίβυους μέσω μιας συνολικής πολιτικής διαδικασίας με πλήρη και ισότιμη συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα συμπεράσματα εκφράζουν την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών στο αναβαθμισμένο σχέδιο δράσης που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ειδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών του Γενικού Γραμματέα Ghassan Salamé στις 8 Νοεμβρίου.

Ακολούθως, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση στη Μιανμάρ / Βιρμανία. Το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τα πορίσματα της ανεξάρτητης διεθνούς αποστολής διερευνήσεων (FFM) του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει επανειλημμένα τη λογοδοσία των υπευθύνων για τέτοιου είδους εγκλήματα. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος ανεξάρτητος μηχανισμός περαιτέρω διερεύνησης και προετοιμασίας για δίκαιες και ανεξάρτητες ποινικές διαδικασίες, με πλήρη αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το Συμβούλιο σκοπεύει να θεσπίσει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά των ανώτερων στελεχών της αστυνομίας και των συνοριοφυλάκων που είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεσμεύεται να παρακολουθεί διαρκώς τον κατάλογο των ονομασιών.

Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Φεβρουαρίου 2018, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την κυβέρνηση της Μυανμάρ / Βιρμανίας να αναλάβει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ουσιαστική δράση και να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τα ζητήματα της λογοδοσίας και της πρόσβασης των ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Kachin, Rakhine και Shan και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εκούσια, ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή των εκτοπισθέντων στους τόπους καταγωγής τους.

Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα συνεργασία με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και επιβεβαιώνει τη σταθερή του υποστήριξη για τη δημοκρατική μετάβαση στο Μυανμάρ / Βιρμανία, τη διαδικασία ειρήνευσης και εθνικής συμφιλίωσης και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Επιπλέον, το Συμβούλιο παράτεινε τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2019. Οι κυρώσεις αυτές συνίστανται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και σε απαγόρευση χορήγησης θεώρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση για 14 άτομα. Οι κυρώσεις εγκρίθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 2016 και στις 29 Μαΐου 2017 ως απάντηση στην παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας και στις σχετικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΛΔΚ.

Στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2017, το Συμβούλιο κάλεσε όλους τους φορείς του Κονγκό και, πρωτίστως, τις αρχές και τα θεσμικά όργανα του Κονγκό, να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στην εκλογική διαδικασία. Στην απόφασή του το Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες εκλογές, επαναλαμβάνει τη σημασία που έχει η διεξαγωγή αδιάβλητων και χωρίς αποκλεισμούς εκλογών σύμφωνα με την επιθυμία του λαού του Κονγκό να εκλέξει τους εκπροσώπους του. Το Συμβούλιο θα επανεξετάσει τα περιοριστικά μέτρα υπό το πρίσμα των εκλογών στη ΛΔΚ και θα είναι έτοιμο να τα προσαρμόσει αναλόγως.

Ακόμη, το Συμβούλιο παρέτεινε την εντολή της αποστολής της ΕΕ για την ανάπτυξη δυνατοτήτων στη Σομαλία (EUCAP Somalia) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης προϋπολογισμό ύψους 66.1 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο από την 1 Ιανουαρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Εντολή της αποστολής είναι να ενισχύσει την δυνατότητα της Σομαλίας να επιβάλλει μη στρατιωτική ναυτιλιακή νομοθεσία, υποστηρίζοντας τις σομαλικές αρχές ώστε να αναπτύξουν την αναγκαία νομοθεσία, ενισχύοντας την αλυσίδα της ποινικής δικαιοσύνης στο θαλάσσιο τομέα και παρέχοντας κατάρτιση και εξοπλισμό. Η αποστολή παρέχει επίσης συμβουλές σε θέματα χάραξης πολιτικής στο υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας και την αστυνομία της Σομαλίας, σε υποστήριξη πρωτοβουλιών από την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους.

Η EUCAP Nestor (πλέον EUCAP Somalia) εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2012. Το Δεκέμβριο του 2016, αποφασίστηκε ότι η αποστολή θα επικεντρωθεί στη Σομαλία για να στηρίξει τις αρχές κατά την ενίσχυση των δυνατοτήτων θαλάσσιας ασφάλειας, για να τους επιτρέψει να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τη ναυτιλιακή νομοθεσία, μεταξύ άλλων ώστε να καταπολεμήσουν την πειρατεία. Η EUCAP Somalia εδρεύει στο Μογκαντίσου και αρχηγός της αποστολής είναι η κα Maria-Cristina Stepanescu (Ρουμανία).

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα με θέμα τη στρατηγική της ΕΕ για την Ινδία, υιοθετώντας κοινή ανακοίνωση με τίτλο «Στοιχεία για στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ινδία» της Ύπατης Εκπροσώπου Federica Mogherini και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα, παρέχουν το πλαίσιο πολιτικής για βαθύτερη και ευρύτερη συνεργασία της ΕΕ με την Ινδία κατά τα επόμενα έτη.

Το Συμβούλιο χαιρετίζει την ενίσχυση του ρόλου και της ευθύνης της Ινδίας στην παγκόσμια σκηνή, μέσω της φιλόδοξης εξωτερικής πολιτικής και της ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας της. Μέσω της στρατηγικής εταιρικής σχέσης τους, η ΕΕ και η Ινδία αποσκοπούν στην από κοινού προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και στην ενίσχυση της βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας τάξης.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας για την προώθηση μιας αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης, ανάπτυξης και ευημερίας στην ΕΕ και την Ινδία και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας, για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, και για την επιδίωξη των συμφερόντων στον τομέα της ασφάλειας.

Τέλος το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια (ΓΕΑ). Το Συμβούλιο υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της για την πλήρη εφαρμογή του θεματολογίου ΓΕΑ, το οποίο αποτελείται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1325 και τις επακόλουθες αποφάσεις, διασφαλίζοντας ότι ενσωματώνεται πλήρως σε όλες τις πολιτικές και προσπάθειες της ΕΕ για την προώθηση του σημαντικού ρόλου της συμμετοχής των γυναικών στη στήριξη της βιώσιμης ειρήνης, της ασφάλειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης.

Στα συμπεράσματά του το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για τη νέα στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το θεματολόγιο ΓΕΑ. Η προσέγγιση αυτή δίνει έμφαση στην ανάγκη για συστηματική ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πτυχές και δραστηριότητες του τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και γενικότερα στις εξωτερικές δράσεις της ΕΕ. Επίσης τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να φροντίσει για τη συμμετοχή, τη χειραφέτηση, την προστασία και την υποστήριξη των γυναικών και των κοριτσιών ώστε να δοθεί βοήθεια σε όλες τις χώρες για να επιτύχουν βιώσιμη και διαρκή ειρήνη και ασφάλεια ως εγγενείς συνιστώσες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης.