You are here

Συμπεράσματα για Βοσνία, Καμερούν και Ταϊλάνδη εξέδωσε το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

14/10/2019 14:26

Συμπεράσματα για την κατάσταση στη Βοσνία, τον Καμερούν και τις πολιτικέ εξελίξεις στην Ταϊλάνδη, εξέδωσε  σήμερα από το Λουξεμβούργο το  Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αναλυτικά, το Συμβούλιο ενημερώθηκε με παρουσίαση της Ύπατης Εκπροσώπου για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ταϊλάνδη μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, και υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της 11ης Δεκεμβρίου 2017, το Συμβούλιο θεωρεί πλέον σκόπιμο να λάβει η ΕΕ μέτρα για να διευρύνει τις σχέσεις της με την Ταϊλάνδη, μεταξύ άλλων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και δημοκρατικού πλουραλισμού, προετοιμάζοντας το έδαφος για την υπογραφή, εν ευθέτω χρόνω, της συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας (ΣΕΣΣ). Το Συμβούλιο τονίζει επίσης ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό μια φιλόδοξη και σφαιρική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ).

Επιπλέον, το Συμβούλιο εξέδωσε τα ακόλουθα συμπεράσματα για το Καμερούν:

"Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για την παύση των διώξεων ενώπιον των στρατιωτικών δικαστηρίων κατά του  Maurice Kamto και των υποστηρικτών του κόμματός τους, του Κινήματος για την Αναγέννηση του Καμερούν (Mouvement pour la Renaissance du Cameroun), καθώς και όσων έχουν συλληφθεί και κρατούνται στο πλαίσιο της κρίσης που επικρατεί στις βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές. Οι αποφάσεις αυτές αντιπροσωπεύουν μια σημαντική προσπάθεια κατευνασμού.

Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η πρόσφατη διοργάνωση εθνικού διαλόγου στο Γιαουντέ προσέφερε την πρώτη ευκαιρία να ανοίξουν οι προοπτικές για βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Η ΕΕ απευθύνει έκκληση να συνεχισθεί αυτή η διαδικασία, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι θεμιτές προσδοκίες του λαού, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόσο εντός της χώρας όσο και εκείνων της διασποράς, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και της κοινωνίας των πολιτών.

Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του σεβασμού και της προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών για τους πολίτες του Καμερούν. Η ΕΕ θα συνεχίσει να καλεί τις αρχές και τα θεσμικά όργανα του Καμερούν να ενεργούν με αναλογικό τρόπο, τηρώντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας και τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις οποίες έχει προσυπογράψει το Καμερούν. Ειδικότερα, πρέπει να τηρείται η αρχή της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και το δικαίωμα για δίκαιη δίκη ενώπιον ανεξάρτητου δικαστηρίου. Εξαιτίας των ανησυχητικών περιορισμών στον πολιτικό χώρο, η ΕΕ εκτιμά ότι ο σεβασμός της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, της ελευθερίας της έκφρασης και της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη δημόσια συζήτηση είναι ουσιαστικής σημασίας για κάθε δημοκρατικό και πλουραλιστικό κράτος. Ως εκ τούτου, η ΕΕ απευθύνει έκκληση να δοθεί η ελευθερία έκφρασης σε όλα τα μέρη της αντιπολίτευσης του Καμερούν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, και να τους επιτραπεί να συμμετέχουν ανεμπόδιστα στη διαδικασία εθνικού διαλόγου και στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές που
έχουν προγραμματιστεί για το 2020.

Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί και καταδικάζει απερίφραστα τη συνέχιση της βίας και το επίπεδο ανασφάλειας στις βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές του Καμερούν, ιδίως κατά του άμαχου πληθυσμού. Εξακολουθούν να καταγγέλλονται πολυάριθμες και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ έχει εμφανιστεί μια επιθετική εγκληματικότητα. Όπως ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις, όπως αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, εμπρησμοί σπιτιών, υπερβολική χρήση βίας κατά αμάχων και σεξουαλική βία. Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώθηκε, ωθώντας περισσότερα άτομα στην εξορία, με σχεδόν 42.000 πρόσφυγες στη Νιγηρία και 530.000 εσωτερικά εκτοπισθέντες στις βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές. Η οικονομική κατάσταση έχει επίσης υποστεί ισχυρό πλήγμα.

Η ΕΕ υπενθυμίζει την πρωταρχική ευθύνη των αρχών του Καμερούν για την προστασία του πληθυσμού και την ασφάλεια. Πρέπει να εξασφαλισθεί η πρόσβαση των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και στον τομέα της υγείας στους πληγέντες πληθυσμούς. Πρέπει επίσης να εξασφαλισθεί η καταπολέμηση της ατιμωρησίας και η αποκατάσταση για όλα τα θύματα.

Η χρήση βίας στις περιοχές αυτές δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι όλοι οι φορείς του Καμερούν πρέπει να σεβασθούν το κράτος δικαίου και να επιλύσουν ειρηνικά την κρίση αυτή στα πλαίσια διαλόγου από τον οποίο δεν θα αποκλειστεί κανείς.
Σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους της και την περιοχή, η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τις προσπάθειες που μπορούν να ενισχύσουν αυτή τη δυναμική, όπως τη διαμεσολάβηση των ελβετικών αρχών.

Τέλος το Συμβούλιο εξέδωσε συμπεράσματα για την  κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και επικροτεί τη σταθερή παρουσία της επιχείρησης EUFOR Althea.

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ανεπιφύλακτη προσήλωσή του στην ενωσιακή προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως μίας, ενωμένης και κυρίαρχης χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, από τις περυσινές γενικές εκλογές, οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε επίπεδο κράτους και Ομοσπονδίας, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης και να αρχίσει τις εργασίες χωρίς άλλη καθυστέρηση προς το συμφέρον όλων των πολιτών.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η ουσιαστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία για την πορεία προς την ΕΕ. Επιπλέον, το Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ιουνίου του 2019, στα οποία λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της Επιτροπής.

Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σταθερή παρουσία της επιχείρησης Althea, η οποία, κατόπιν της στρατηγικής επανεξέτασης του 2017 και του 2019, επικεντρώθηκε εκ νέου στη βασική της εντολή, διατηρώντας παράλληλα τη συλλογική εκπαίδευση ως ένα από τα καθήκοντα της επιχείρησης. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει, στο πλαίσιο της γενικής στρατηγικής της ΕΕ για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να διατηρήσει, στο στάδιο αυτό, την εκτελεστική εντολή της επιχείρησης Althea, προκειμένου να στηρίξει τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον, δυνάμει ανανεωμένης εντολής του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο προσβλέπει στην υποβολή της επόμενης στρατηγικής επανεξέτασης το 2021, βάσει της οποίας θα συζητηθούν με τα κράτη μέλη τα καθήκοντα της EUFOR και οι επιλογές για το μέλλον της επιχείρησης, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων υπόψη τόσο την ανάγκη να στηριχθεί η πρόοδος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη διαδικασία προσχώρησής της στην ΕΕ όσο και την κατάσταση από πλευράς ασφάλειας επί τόπου.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημασία του συνεχούς συντονισμού της EUFOR Althea με άλλους διεθνείς παράγοντες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ συνεχίζει να προτρέπει τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, να επισπεύσουν, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, τις προσπάθειές τους για την καταστροφή των πλεοναζόντων πυρομαχικών, όπλων και εκρηκτικών, καθώς επίσης την άρση των ναρκοπεδίων.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα του Καμερούν ως εταίρου στο σταυροδρόμι μεταξύ της περιοχής του Σαχέλ και της Κεντρικής Αφρικής και ως σημαντικού παράγοντα στον αγώνα κατά της Μπόκο Χαράμ και προασπιστή της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η βελτίωση της σταθερότητας του Καμερούν θα συμβάλει στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις εμπορικές και επενδυτικές πτυχές. Η ΕΕ ελπίζει ότι το Καμερούν θα βρει τρόπους και μέσα για την εθνική υπέρβαση που θα επιφέρει την οριστική συμφιλίωση που τόση ανάγκη έχει η χώρα.

Η ΕΕ θα παραμείνει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών των πληγέντων πληθυσμών και επαναλαμβάνει τη σημασία της ασφαλούς και ανεμπόδιστης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη την επικράτεια."

ΚΥΠΕ