You are here

Σύμπραξη Κομισιόν - B. Gates για δημιουργία θεσμού που θα προσελκύει πράσινα επιχειρηματικά κεφάλαια

18/10/2018 07:18

Μνημόνιο συνεργασίας, παρουσία του Bill Gates, υπέγραψαν στις Βρυξέλλες η Κομισιόν και η "Breakthrough Energy" με στόχο τη δημιουργία της "Breakthrough Energy Europe" - BEE - Ευρώπη της Ρηξικέλευθης Ενέργειας - "ενός κοινού επενδυτικού ταμείου που σκοπό θα έχει να βοηθά καινοτόμες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτύσσουν και να φέρνουν στην αγορά καινοτόμες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας".

Σύμφωνα με την Κομισιόν το ΒΕΕ "συνδέει τους δημόσιους πόρους με μακροπρόθεσμα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, έτσι ώστε η έρευνα και η καινοτομία για καθαρή ενέργεια να μπορούν να φτάνουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στην αγορά. Με κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ, το επενδυτικό ταμείο θα εστιάζει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, των μεταφορών, της γεωργίας, της μεταποιητικής βιομηχανίας και των κτιρίων" και "πρόκειται για ένα πιλοτικό σχέδιο που θα μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς".

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Bill Gates που βρέθηκε στις Βρυξέλλες προς αυτόν το σκοπό δήλωσε ότι "χρειαζόμαστε νέες τεχνολογίες για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής", σημειώνοντας ότι "ο ηγετικός ρόλος της Ευρώπης έχει αποδειχθεί πολύτιμος μέσα από τις εντυπωσιακές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη". "Οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες που αναπτύσσουν καινοτομίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χρειάζονται κεφάλαια για να μπορέσουν να δημιουργήσουν εταιρείες που θα φέρουν τις καινοτομίες αυτές στην παγκόσμια αγορά - το BreakthroughEnergy Europe σκοπό έχει την εξασφάλιση αυτών των κεφαλαίων".

ΚΥΠΕ