You are here

To Συμβούλιο ενέκρινε αποφάσεις για συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ- Ιαπωνίας

06/07/2018 17:52

To Συμβούλιο των Κρατών Μελών ενέκρινε πριν από λίγο δέσμη αποφάσεων σχετικά με τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης με την Ιαπωνία. Η ΕΕ και η Ιαπωνία αναμένεται να υπογράψουν και τις δύο συμφωνίες σε σύνοδο κορυφής στις 11 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες.

Η Συμφωνία ΕΕ- Ιαπωνίας είναι μια πολύ φιλόδοξη και ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία και όταν εφαρμοστεί πλήρως, θα καταργήσει το 99% των δασμών που εφαρμόζονται στις εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η συμφωνία θα δημιουργήσει σημαντικές νέες ευκαιρίες για τις γεωργικές εξαγωγές της ΕΕ, καταργώντας ιαπωνικούς δασμούς σε προϊόντα όπως τα τυριά ή τους οίνους, προστατεύοντας παράλληλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ στις ιαπωνικές αγορές. Θα ανοίξει επίσης αγορές υπηρεσιών και θα αυξήσει σημαντικά την πρόσβαση των επιχειρήσεων της ΕΕ στις προσφορές της Ιαπωνίας για δημόσιες συμβάσεις. Βασίζεται δε στα υψηλότερα πρότυπα εργασίας, ασφάλειας, περιβάλλοντος και προστασίας των καταναλωτών. Είναι επίσης η πρώτη εμπορική συμφωνία που περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2013. Κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας στις 6 Ιουλίου 2017, αμφότερα τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία στα βασικά στοιχεία μιας συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών, γνωστής ως "συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης". Οι διαπραγματεύσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία συνεχίζονται με τα πρότυπα προστασίας των επενδύσεων και την επίλυση διαφορών σχετικά με την προστασία των επενδύσεων. Η σταθερή δέσμευση και από τις δύο πλευρές είναι να προχωρήσουν σε μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την προστασία των επενδύσεων το συντομότερο δυνατό.

Παρομοίως η Στρατηγική συμφωνία εταιρικής σχέσης είναι η πρώτη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας. Επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου σε ένα ευρύ φάσμα διμερών, περιφερειακών και πολυμερών θεμάτων. Υπογραμμίζει τις κοινές αξίες και τις κοινές αρχές που αποτελούν τη βάση για τη βαθιά και μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας ως στρατηγικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Η συμφωνία θα ενισχύσει τη συνεργασία σε τομείς όπως η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, η ενεργειακή ασφάλεια, ο μετριασμός της αλλαγής του κλίματος, η καινοτομία και η δικαστική συνεργασία και η συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία ξεκίνησαν μια στρατηγική εταιρική σχέση το 2001. Στις 29 Νοεμβρίου 2012, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία σχετικά με συμφωνία-πλαίσιο με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς τον Απρίλιο του 2018.