You are here

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα για τη στήριξη της ΕΕ επί των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης στον πλανήτη

08/07/2019 12:47

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα που χαιρετίζουν τη δημοσίευση της πρώτης κοινής συγκεφαλαιωτικής έκθεσης της ΕΕ και των Κρατών Μελών της με τίτλο «στήριξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο» ως σημαντική συμβολή στην υποβολή εκθέσεων από την ΕΕ στο πολιτικό φόρουμ υψηλού επιπέδου το 2019.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συλλογική συμβολή της ΕΕ και των κρατών μελών της στην εφαρμογή όλων των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο, αξιοποιώντας όλα τα μέσα υλοποίησης, προς υποστήριξη της Ατζέντας του 2030.

Ακολούθως το Συμβούλιο σημειώνει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν υποστηρίξει με συνέπεια και σθεναρά τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ και χαιρετίζει ειδικότερα τις ενισχυμένες προσπάθειες για την προσέγγιση των ατόμων που πλήττονται από ακραία φτώχεια και την αντιμετώπιση όλων των μορφών ανισότητας σύμφωνα με την αρχή της αποφυγής κανενός πίσω και επιδιώκοντας να φτάσει πρώτα στα πιο πίσω.

Επιπλέον, το Συμβούλιο τονίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν προωθήσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και συγκαταλέγονται μεταξύ των ισχυρότερων υποστηρικτών της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου.

Το Συμβούλιο των Κ-Μ υπογραμμίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της υποστήριξαν σθεναρά την κοινωνική και ανθρώπινη ανάπτυξη, μεταξύ άλλων με την παροχή προτεραιότητας στην κοινωνική προστασία, την αξιοπρεπή εργασία, την καθολική κάλυψη της υγείας και την πρόσβαση στην εκπαίδευση στην αναπτυξιακή τους συνεργασία. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ιδιαίτερα τα επιτευχθέντα αποτελέσματα όσον αφορά την ισότητα των φύλων, την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών και την αντιμετώπιση της βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών.

Τέλος το Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης την πρόοδο που έχει σημειώσει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της όσον αφορά την υποστήριξη του μετριασμού και της προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο διαχείριση και χρήση των φυσικών πόρων.