You are here

Συμβούλιο Ευρώπης: Ανησυχητικά τα στοιχεία βίας κατά των γυναικών στην Γαλλία

19/11/2019 14:04

Στην πρώτη της έκθεση, σχετικά με την εφαρμογή από τη Γαλλία της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (GREVIO), υπογραμμίζει τα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση του νομικού πλαισίου πρόληψης και τιμωρίας της βίας, αλλά τονίζει ότι,
παρά την πρόοδο αυτή, τα στοιχεία σχετικά με τη βία κατά των γυναικών και την ατιμωρησία των δραστών παραμένουν ανησυχητικά.
 
Υπάρχει  ανάγκη καλύτερης προστασίας των θυμάτων και των παιδιών τους και αποτελεσματικότερα μέτρα κατά της βίας, τονίζεται στην έκθεση.
 
Η GREVIO επισημαίνει τις ανεπάρκειες της ποινικής απάντησης στη βία, οι οποίες αντικατοπτρίζουν μια δυσκολία στο σύστημα να διασφαλίσει ότι οι δράστες όλων των μορφών βίας που καλύπτονται από τη Σύμβαση λογοδοτούν. Η δικαστική πρακτική της μείωσης των εγκλημάτων σε λιγότερο σοβαρά αδικήματα, με την οποία το έγκλημα βιασμού μπορεί να αναταξινομηθεί ως αδίκημα σεξουαλικής επίθεσης, ελαχιστοποιεί τη σοβαρότητα του βιασμού και αναγκάζει τα θύματα να φέρουν τις συνέπειες της δυσλειτουργίας του δικαστικού συστήματος.
 
Παρά τη ύπαρξη πολλών νομοθετικών μηχανισμών, που εξασφαλίζουν ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια του παιδιού έχουν προτεραιότητα στις δικαστικές αποφάσεις, σχετικά με τα δικαιώματα πρόσβασης και επιμέλειας, η GREVIO σημειώνει ότι οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται σπάνια, πράγμα που σημαίνει ότι η βία στην οποία εκτίθενται τα παιδιά και ο κίνδυνος βίας μετά τον διαχωρισμό δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη.
 
Η έκθεση επισημαίνει επίσης την ανεπάρκεια των εξειδικευμένων εγκαταστάσεων στέγασης για γυναίκες θύματα βίας.
 
Η GREVIO θεωρεί ότι το κενό αυτό οφείλεται σε πολιτικές που δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν την ιδιαίτερη φύση της βίας κατά των γυναικών και τείνουν να την εξισορροπούν με άλλες μορφές βίας. Επιπλέον, η GREVIO πιστεύει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη δημιουργίας επαρκούς αριθμού κέντρων βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τα θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας, προκειμένου να τους παρασχεθούν ιατρικές και ιατροδικαστικές εξετάσεις, υποστήριξη και συμβουλευτική σχετικά με το τραύμα και να αυξηθεί ο αριθμός των διευκολύνσεων που παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη γυναικών θυμάτων, όπως τα κέντρα υποστήριξης και παροχής συμβουλών και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας.
 
Τέλος, στην έκθεση τονίζεται ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η συλλογή δεδομένων, ιδίως σε επίπεδο υπηρεσιών δικαιοσύνης και επιβολής του νόμου, ώστε να εκπαιδεύονται όλοι οι επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με γυναίκες αιτούντες άσυλο, να αυξηθεί ο αριθμός ειδικευμένων υπηρεσιών με κατάλληλη γεωγραφική κατανομή και να εξασφαλισθεί η λειτουργία της γραμμής βοήθειας "3919", 24 ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα.

ΚΥΠΕ