You are here

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων εξετάζει τις εξελίξεις σε σχέση με το Brexit και προετοιμάζει τη Σύνοδο Κορυφής

19/03/2019 12:48

Tους 27 Υπουργούς Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες στη σύνθεση άρθρου 50, του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ενημερώνει ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πορεία της προετοιμασίας για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50) που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου 2019.

Η Συμφωνία Αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ δεν θα τεθεί σε νέα διαπραγμάτευση και πρέπει να συναφθεί από τα δύο μέρη, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την ημερομηνία αποχώρησης της 29ης Μαρτίου 2019. Στις 25 Νοεμβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ των 27 έδωσαν την πολιτική τους υποστήριξη στο κείμενο και κάλεσαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα από την πλευρά της ΕΕ να εξασφαλίσει ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ. Οι ηγέτες της ΕΕ των 27 ενέκριναν επίσης την κοινή πολιτική δήλωση που αντικατοπτρίζει μια γενική αντίληψη για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων. Μια συμφωνία σχετικά με μια μελλοντική σχέση μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο γίνει τρίτη χώρα.

Σε ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της πρωθυπουργού Mέι και των προέδρων Tουσκ και Γιούνκερ στις 14 Ιανουαρίου 2019, παρασχέθηκαν πρόσθετες διαβεβαιώσεις στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις οποίες υπογραμμίζεται ειδικότερα ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να τεθεί σε εφαρμογή το backstop και επιβεβαιώνει την πρόθεση και των δύο μερών να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εταιρική σχέση αμέσως μετά την υπογραφή της ΣA.

Μετά τη συνάντηση Γιούνκερ - Μέι στις 20 Φεβρουαρίου 2019, οι συζητήσεις επαναλήφθηκαν σε τρεις πτυχές: πιθανές εγγυήσεις όσον αφορά το σύστημα backstop που υπογραμμίζει και πάλι τον προσωρινό χαρακτήρα του και παρέχει τις κατάλληλες νομικές εγγυήσεις και στις δύο πλευρές, τις εναλλακτικές ρυθμίσεις για την αντικατάσταση του backstop στο μέλλον και για το εάν θα μπορούσαν να γίνουν προσθήκες ή αλλαγές στην Πολιτική Δήλωση για τη μελλοντική σχέση.

Οι συζητήσεις κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με ένα μέσο σχετικά το backstop, καθώς και σε μια κοινή δήλωση συμπληρώνοντας την πολιτική δήλωση που καθορίζει το πλαίσιο για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα κείμενα αυτά διαβιβάστηκαν από τον Πρόεδρο Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) με σύσταση προς τους ηγέτες της ΕΕ των 27 να εγκρίνουν τα εν λόγω έγγραφα στη συνεδρίασή τους της 21ης ​​Μαρτίου, με προηγούμενη θετική ψήφο στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με τη ΣΑ.

Σύμφωνα με τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ηγετών της ΕΕ των 27, και πιο πρόσφατα στη συνεδρίασή τους στις 13 Δεκεμβρίου 2018, έγιναν εντατικές προσπάθειες όσον αφορά την ετοιμότητα όλων των επιπέδων για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης εξόδου χωρίς ΣΑ. Σε επίπεδο ΕΕ, η Κομισιόν έχει καταθέσει 20 νομοθετικές προτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν από το Συμβούλιο στις 19 Μαρτίου 2019. Η Κομισιόν έχει επίσης εγκρίνει ορισμένες μη νομοθετικές πράξεις. Για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με το σενάριο "χωρίς ΣΑ", ο στόχος είναι να περιοριστούν οι σοβαρότερες ζημίες σε συγκεκριμένους τομείς όπου θα δημιουργούσε σημαντική αναστάτωση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα αυτά έχουν προσωρινό χαρακτήρα, έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και υιοθετούνται μονομερώς από την ΕΕ. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα πλήρη οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ ή τους όρους οποιασδήποτε μεταβατικής περιόδου, όπως προβλέπεται στη ΣΑ. Σε ορισμένους τομείς, εξαρτώνται από την αμοιβαία δράση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά την τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, οι Υπουργοί θα διεξάγουν συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027. Επίσης, σε δημόσια συνεδρίαση, το Συμβούλιο θα προετοιμάσει μια μερική γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για τη θέσπιση του μέσου προενταξιακής βοήθειας. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει τις προετοιμασίες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 και 22 Μαρτίου εξετάζοντας σχέδιο συμπερασμάτων. Θα προβεί σε απολογισμό της εφαρμογής των προηγούμενων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Υπουργοί θα συζητήσουν μια συγκεφαλαιωτική έκθεση σχετικά με τις συμβολές του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2019 και έναν επικαιροποιημένο οδικό χάρτη για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2019. Θα εξετάσουν επίσης ένα σχέδιο σύστασης σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ που θα διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ειδικότερα το Συμβούλιο θα επιδιώξει να συμφωνήσει μια μερική γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για τη θέσπιση του μέσου προενταξιακής βοήθειας (IPA III). Ο μηχανισμός IPA III αποτελεί μέρος του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για το 2021-2027. Υποστηρίζει τους εταίρους της ΕΕ όσον αφορά την υιοθέτηση και την υλοποίηση βασικών πολιτικών, θεσμικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τη συμμόρφωση με τις αξίες της ΕΕ και τη σταδιακή ευθυγράμμιση με τους κανόνες, τα πρότυπα και τις πολιτικές της. Το συμφωνηθέν κείμενο δεν καλύπτει τα οικονομικά και οριζόντια θέματα που θα εξαρτηθούν από τη συνολική συμφωνία για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Η Κομισιόν πρότεινε συνολικό προϋπολογισμό για το πρόγραμμα ύψους 14,5 δισ. Ευρώ σε τρέχουσες τιμές για την περίοδο 2021-2027.

Επιπλέον το ΣΓΥ θα εξετάσει το σχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Μαρτίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στα εξής:

- θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα: οι ηγέτες της ΕΕ θα εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με διάφορα ζητήματα σχετικά με την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, όπως η μελλοντική ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς, της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, πολιτική για την προετοιμασία της επόμενης Στρατηγικής Ατζέντας. Θα εξετάσουν επίσης τις προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2019 και την έγκριση της σύστασης για την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.

-κλίμα: οι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν εκ νέου τη δέσμευσή τους για τη συμφωνία του Παρισιού και θα παράσχουν καθοδήγηση σχετικά με τις συνολικές κατευθύνσεις και τις πολιτικές προτεραιότητες, ώστε να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποβάλει μακροπρόθεσμη στρατηγική έως το 2020 σύμφωνα με τη συμφωνία των Παρισίων ·
- εξωτερικές σχέσεις: οι ηγέτες θα προετοιμαστούν για τη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Κίνας που θα διεξαχθεί στις 9 Απριλίου 2019.

- παραπληροφόρηση: τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την πρόοδο στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την ανάγκη προστασίας της δημοκρατικής ακεραιότητας των ευρωπαϊκών εκλογών και των εθνικών εκλογών σε ολόκληρη την ΕΕ.

ΚΥΠΕ