You are here

Το Συμβούλιο καθόρισε διαπραγματευτική θέση επί του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ III) 2021-27

19/03/2019 15:30

"Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στους εταίρους της, προκειμένου να διευκολύνει την προετοιμασία τους για τη μελλοντική τους ένταξη στους κόλπους της και να στηρίξει τη διαδικασία προσχώρησής τους", σύμφωνα με το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, το οποίο καθόρισε σήμερα τη θέση του (μερική γενική προσέγγιση) όσον αφορά το σχέδιο κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ III) για την περίοδο 2021-2027.

Το κείμενο που συμφωνήθηκε επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ της προώθησης των επιδόσεων και της εξασφάλισης της δίκαιης κατανομής της βοήθειας και της προβλεψιμότητάς της για τους δικαιούχους. Ταυτόχρονα, το κείμενο προβλέπει τη δυνατότητα αναλογικής μείωσης και ανακατεύθυνσης της βοήθειας σε περιπτώσεις οπισθοδρόμησης ή συνεχιζόμενης έλλειψης προόδου από μέρους των δικαιούχων. Επισημαίνει, επιπλέον, ότι οι μειώσεις αυτές θα μπορούν να αντιστρέφονται όταν αρχίζει να σημειώνεται και πάλι πρόοδος ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, οι εταίροι που επιθυμούν να προσχωρήσουν στην Ένωση πρέπει να πληρούν ορισμένα βασικά κριτήρια (τα «κριτήρια της Κοπεγχάγης»). Τα κριτήρια αυτά επικεντρώνονται στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, την οικονομική διακυβέρνηση και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης. Για τον λόγο αυτό, ο μηχανισμός θα επικεντρωθεί ειδικά στην ικανοποίηση αυτών των κριτηρίων.

Ο μηχανισμός έχει επίσης ως στόχο να κινητοποιήσει στρατηγικές επενδύσεις σε τομείς όπως η συνδεσιμότητα των υποδομών, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η ενεργειακή απόδοση, η καινοτομία και η ψηφιακή οικονομία.

Μεγαλύτερη συνοχή για καλύτερα αποτελέσματα

Ο μηχανισμός θα εξασφαλίσει τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα με τον νέο Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (ΜΓΑΔΣ). Θα αυξήσει επίσης τις συνέργειες με τις εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ σε ορισμένους βασικούς τομείς, όπως η μετανάστευση, η έρευνα και η καινοτομία, το περιβάλλον και η δράση για το κλίμα, οι μεταφορές και η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσει η Προεδρία διαπραγματεύσεις με το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ιστορικό

Τον Ιούνιο του 2018 η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για κανονισμό σχετικά με τη θέσπιση του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ III). Η Επιτροπή πρότεινε για το πρόγραμμα συνολικό προϋπολογισμό ύψους 14,5 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές για την περίοδο 2021-2027. Επιπλέον, πρότεινε τη διαίρεση του προϋπολογισμού σε πέντε θεματικές προτεραιότητες και την κατανομή του σε συνάρτηση με τις πραγματικές επιδόσεις των δικαιούχων βάσει της ετήσιας αξιολόγησης.

ΚΥΠΕ