You are here

To Συμβούλιο Κρατών Μελών απορρίπτει τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού που ψήφισε το ΕΚ

24/10/2018 17:48

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, ενημέρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί όλες τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2019, ξεκινώντας τις συνομιλίες για συμβιβασμό καθώς τα δύο θεσμικά όργανα θα έχουν μέχρι τις 19 Νοεμβρίου συμφωνία για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Η Προεδρία ήδη δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δεσμευτεί εποικοδομητικά με το Κοινοβούλιο για να συμβιβάσει τις διαφορές μας και να συμφωνήσει σε έναν προϋπολογισμό τόσο φιλόδοξο όσο και ρεαλιστικό.

Σε γενικές γραμμές το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο συμμερίζονται τις ίδιες προτεραιότητες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2019. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την καινοτομία, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση της ασφάλειας και της μετανάστευσης και την εστίαση στους νέους, όμως ταυτόχρονα, το Συμβούλιο ανησυχεί για τις αυξήσεις που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες υπερβαίνουν το επίπεδο χρηματοδότησης που προτείνει η Κομισιόν στο σχέδιο προϋπολογισμού της, καθώς και τα ανώτατα όρια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Επιμένει δε, να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες και οι δυνατότητες απορρόφησης στο πλαίσιο των διαφόρων προγραμμάτων, ώστε να διασφαλιστεί επαρκές επίπεδο χρηματοδότησης και η αξία για τα χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ. Στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, η Κομισιόν πρότεινε να καθοριστεί το συνολικό ύψος των αναλήψεων υποχρεώσεων σε 165,6 δισεκατομμύρια ευρώ και οι πληρωμές σε 148,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η θέση του Συμβουλίου, που εγκρίθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, ορίζει συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων ύψους 164,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και συνολικές πληρωμές σε 148,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντιθέτως το Κοινοβούλιο ζητά να αυξηθούν οι συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων σε 166,3 δισεκατομμύρια ευρώ και οι συνολικές πληρωμές σε 149,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων ύψους 1,1 δισ. Ευρώ πάνω από τα ανώτατα όρια που καθορίζονται από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Όπως ανακοινώθηκε, η λεγόμενη επιτροπή συνδιαλλαγής θα συνεδριάσει στις 7 Νοεμβρίου και στις 16 Νοεμβρίου. Στις 16 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει επίσης το Ecofin του Προϋπολογισμού για να παράσχει την καθοδήγηση στην Προεδρία για τις συνομιλίες του με το Κοινοβούλιο. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της περιόδου συνδιαλλαγής, η Κομισιόν πρέπει να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.