You are here

Το Συμβούλιο Μόνιμων Αντιπροσώπων συμφώνησε για προϋπολογισμό 2019

11/07/2018 16:16

Το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των Κρατών Μελών της ΕΕ συμφώνησε σήμερα το πρωί τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2019 πριν από τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συνολικά, το Συμβούλιο προβλέπει 164,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 148,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Σε σύγκριση με το 2018, πρόκειται για αύξηση 2,09% στις αναλήψεις υποχρεώσεων και αύξηση των πληρωμών κατά 2,34%.

"Το Συμβούλιο συνέχισε να ακολουθεί μια ισορροπημένη προσέγγιση στην ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού. Θα διασφαλίσουμε ότι οι οικονομικοί πόροι εστιάζονται στις τρέχουσες προτεραιότητές μας, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η μετανάστευση και η ασφάλεια, καθώς και τα προγράμματα με τις καλύτερες επιδόσεις. Όπου δικαιολογείται από την ανάλυσή μας, ορισμένα από τα αριθμητικά στοιχεία που πρότεινε η Κομισιόν έχουν αναθεωρηθεί. Τα Κράτη Μέλη εξασφάλισαν επίσης ότι θα υπάρχει επαρκές περιθώριο στον προϋπολογισμό ώστε να αντιδράσουν σε απροσδόκητες ανάγκες. Χαίρομαι που η ισχυρή υποστήριξη της θέσης του Συμβουλίου δίνει στην Προεδρία μια στέρεη βάση για τις διαπραγματεύσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", εξήγησε ο Hartwig Löger, ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

Αναλυτικά το Συμβούλιο επιθυμεί να αυξηθεί η υποστήριξη για βασικά προγράμματα της ΕΕ στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, των ανταλλαγών νέων και των στοχοθετημένων επενδύσεων σε υποδομές. Το πρόγραμμα "HORIZON 2020" θα λάβει + 5,79% (11,9 δισεκατομμύρια ευρώ), το πρόγραμμα Erasmus + 10,37% (2,6 δισεκατομμύρια ευρώ) και η διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» + 26,46% (3,5 δισεκατομμύρια ευρώ) σε σύγκριση με το 2018. Το πρόγραμμα LIFE θα λάβει επιπλέον 5,20% της χρηματοδότησης, ή 550 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της δράσης για το περιβάλλον και το κλίμα.

Στον τομέα της μετανάστευσης, η θέση του Συμβουλίου προβλέπει σημαντική ενίσχυση του Ταμείου για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη, το οποίο θα λάβει + 55,80% ή 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερα χρήματα για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Εκτός από την ΕΕ, προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση για την κεντρική μεσογειακή διαδρομή και τη δεύτερη δόση του μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Το Συμβούλιο υποστήριξε επίσης την πρόταση τς για σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ και τη δημιουργία αποθεματικού επιχειρησιακών πόρων σε επίπεδο ΕΕ (RescEU) προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.

Η στήριξη για το σώμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για νέους ανθρώπους να προσφέρουν εθελοντικά ή να εργάζονται σε έργα σε όλη την Ευρώπη, υπερδιπλασιάζεται σε 103 εκατ. ευρώ.

Προβλέπονται 245 εκατ. ευρώ για τη θέσπιση του ευρωπαϊκού προγράμματος βιομηχανικής ανάπτυξης της άμυνας, όπως πρότεινε η επιτροπή.

Θα διατεθούν επίσης νέα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εργασίας και της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής καθώς και της ενίσχυσης του γραφείου του ευρωπαίου επόπτη προστασίας δεδομένων.