You are here

Το Συμβούλιο συμφωνεί σε διαπραγματευτική εντολή για EASO

17/06/2021 12:19

Οι Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα διευρυμένη διαπραγματευτική εντολή σχετικά με τον επόμενο κανονισμό της ΕΕ που θα διέπει τη λειτουργία του οργανισμό ασύλου της ΕΕ EASO,  στις συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο προτεινόμενος κανονισμός στοχεύει στη βελτίωση της εφαρμογής της πολιτικής ασύλου εντός της ΕΕ, μετατρέποντας την τρέχουσα ευρωπαϊκή υπηρεσία υποστήριξης για το άσυλο (EASO) σε έναν πλήρη οργανισμό της ΕΕ. Αυτός ο οργανισμός θα είναι υπεύθυνος για τη βελτίωση της λειτουργίας του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, παρέχοντας ενισχυμένη επιχειρησιακή και τεχνική βοήθεια στα κράτη μέλη και συμβάλλοντας σε μεγαλύτερη σύγκλιση κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

Ο κανονισμός της ΕΕ για τον οργανισμό ασύλου ενισχύει την τρέχουσα εντολή της EASO και διευκολύνει την ανάπτυξη εμπειρογνωμόνων σε κράτη μέλη που έχουν ζητήσει επιχειρησιακή υποστήριξη. Η νέα εντολή αυξάνει την υποστήριξη του οργανισμού στη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών, συμβάλλοντας επίσης στη συνολική εξωτερική διάσταση της ΕΕ. Η αναθεωρημένη εντολή λαμβάνει υπόψη ότι οι συζητήσεις για ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο συνεχίζονται και εμποδίζει την έναρξη εφαρμογής του μηχανισμού παρακολούθησης σε μεταγενέστερο στάδιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο και τον Ιούνιο του 2016, η Κομισιόν υπέβαλε επτά νομοθετικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης σχετικά με τον οργανισμό ασύλου της ΕΕ, για τη βελτίωση της λειτουργίας του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Το Συμβούλιο ενέκρινε μια αρχική εντολή μερικής διαπραγμάτευσης για την πρόταση του οργανισμού ασύλου της ΕΕ στις 20 Δεκεμβρίου 2016 και οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκαν τους επόμενους μήνες. Στις 28 Ιουνίου 2017, η Προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε μια ευρεία πολιτική συμφωνία. Οι εργασίες στη συνέχεια συνεχίστηκαν σε τεχνικό επίπεδο και στις 6 Δεκεμβρίου 2017, οι Πρέσβεις της ΕΕ σημείωσαν την προσωρινή συμφωνία.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Κομισιόν υπέβαλε τροποποιημένη πρόταση για τον κανονισμό της ΕΕ για τον οργανισμό ασύλου, βασιζόμενη στην προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2017. Οι εργασίες για αυτήν την πρόταση ξεκίνησαν τόσο στο Συμβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, στο πλαίσιο των προτάσεών της για το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο τον Σεπτέμβριο του 2020, η Κομισιόν διατήρησε την πρότασή της για το 2016 σχετικά με τον κανονισμό της ΕΕ για τον οργανισμό ασύλου και οι συζητήσεις να επαναληφθούν.

ΚΥΠΕ