You are here

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών απορρίπτει τις τροπολογίες του Κοινοβουλίου στον προϋπολογισμό του 2020

23/10/2019 17:27

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί όλες τις τροπολογίες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020 που εγκρίθηκαν σήμερα στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Η κίνηση αυτή προκαλεί μια διαδικασία συνδιαλλαγής τριών εβδομάδων, η οποία θα αρχίσει στις 29 Οκτωβρίου. Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα έχουν μέχρι τις 18 Νοεμβρίου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Η σχετική "επιτροπή συνδιαλλαγής" θα συνεδριάσει στις 4 Νοεμβρίου και στις 15 Νοεμβρίου. Την τελευταία αυτή ημερομηνία, θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο "Ecofin προϋπολογισμού" για να παρέχει καθοδήγηση στην προεδρία για τις συνομιλίες με το Κοινοβούλιο. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της περιόδου συμβιβασμού στις 18 Νοεμβρίου, η Κομισιόν πρέπει να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 η Κομισιόν πρότεινε τον καθορισμό του συνολικού ποσού των αναλήψεων υποχρεώσεων σε 168,3 δισεκατομμύρια ευρώ και των πληρωμών σε 153,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η θέση του Συμβουλίου, που εγκρίθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, ορίζει συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων σε 166,8 δισεκατομμύρια ευρώ και συνολικές πληρωμές σε 153,1 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή - 1,5 δις ευρώ και - 0,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερο, αντίστοιχα, σε σύγκριση με την πρόταση της Κομισιόν. Ωστόσο, η θέση του Συμβουλίου εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει αύξηση +0,6% στις αναλήψεις υποχρεώσεων και + 3,3% στις πληρωμές σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το 2019.

Το Κοινοβούλιο ζητά να αυξηθούν οι συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων σε 171,0 δισεκατομμύρια ευρώ και οι συνολικές πληρωμές σε 159,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Η θέση αυτή υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που ορίζει το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

"Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο έχουν πολλές κοινές προτεραιότητες για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Στον πυρήνα αυτών των προτεραιοτήτων είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η αντιμετώπιση των σημαντικών τομέων ασφάλειας και μετανάστευσης και η εστίαση κυρίως στους νέους, γεγονός που αποτελεί μια καλή βάση για τις προσπάθειές μας να συμφωνήσουμε για έναν προϋπολογισμό με τα κατάλληλα επίπεδα χρηματοδότησης για τα διάφορα προγράμματα και περιοχές, με βάση μια συνετή και ρεαλιστική προσέγγιση και το καλύτερο συμφέρον των Ευρωπαίων φορολογουμένων", δήλωσε ο Kimmo Tiilikainen, Υφυπουργός  Οικονομικών της Φινλανδίας και κύριος διαπραγματευτής του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020.

ΚΥΠΕ