You are here

Συνάντηση Μπορέλ - Αλ Μαλκί για το Παλαιστινιακό στις Βρυξέλλες

21/02/2020 12:21

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ, συναντήθηκε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικών Ριγιάντ Aλ Mαλκί και αντάλλαξε μαζί του απόψεις σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επανέλαβε τη συνεχή στήριξη της ΕΕ για την οικοδόμηση παλαιστινιακού κράτους.

Ο κ. Μπορέλ τόνισε τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ΕΕ για λύση δύο κρατών μετά από διαπραγμάτευση, χαιρέτισε την παλαιστινιακή δέσμευση να επιστρέψει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με αμφότερα τα μέρη, τους παράγοντες της περιοχής και όλους τους διεθνείς εταίρους προς μια πολιτική διαδικασία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η οποία εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα και είναι αποδεκτή και από τα δύο μέρη.

Συζήτησαν επίσης την κατάσταση επί του εδάφους, ιδίως τις πρόσφατα δημοσιευθείσες προτάσεις των ΗΠΑ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την προοπτική των εκλογών, την τρέχουσα πολιτική και ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και την ανάγκη περαιτέρω προώθησης της διαδικασίας εσωτερικής παλαιστινιακής συμφιλίωσης.