You are here

Συνέδριο για τη πολιτική εμβολιασμού συνδιοργανώνουν ΠΟΥ και Κομισιόν στις Βρυξέλλες

12/09/2019 14:06

Την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό, συνδιοργανώνουν σήμερα στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο την προώθηση δράσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αναχαίτιση της εξάπλωσης των νόσων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια σε όλον τον κόσμο. Κηρύσσοντας την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ και ο δρ Τέντρος ζήτησαν να ενταθούν επειγόντως οι προσπάθειες αναχαίτισης της εξάπλωσης ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, όπως η ιλαρά.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής βρίσκεται επίσης η δημιουργία νέων προτύπων και νέων ευκαιριών για την ενίσχυση της ανάπτυξης των εμβολίων, καθώς και η εξεύρεση τρόπων διασφάλισης της ανοσοποίησης ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και ως οικουμενικού δικαιώματος. Σημειώνεται ότι μέσα στα 3 τελευταία χρόνια, 7 χώρες –εκ των οποίων οι 4 στην ευρωπαϊκή περιφέρεια– έχασαν τον χαρακτηρισμό της «απαλλαγμένης από την ιλαρά χώρας». Οι νέες εστίες είναι το άμεσο αποτέλεσμα των ελλείψεων στην εμβολιαστική κάλυψη, ακόμα και σε εφήβους και ενήλικες που δεν εμβολιάστηκαν ποτέ πλήρως. Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ελλείψεις στον εμβολιασμό, η σύνοδος κορυφής εξέτασε τα πολλαπλά εμπόδια στον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων, των κανονισμών και της προσβασιμότητας, της διαθεσιμότητας, της ποιότητας και της ευχρηστίας των υπηρεσιών εμβολιασμού· τα κοινωνικά και πολιτιστικά πρότυπα, τις αξίες και τη στήριξη· τα ατομικά κίνητρα, τη νοοτροπία, τις γνώσεις και τις δεξιότητες.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε κατά την τελετή έναρξης ότι «είναι ασυγχώρητο το ότι, σε έναν κόσμο τόσο αναπτυγμένο όσο ο δικός μας, υπάρχουν ακόμη παιδιά που πεθαίνουν από ασθένειες οι οποίες θα έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί εδώ και πολύ καιρό. Και το χειρότερο είναι ότι έχουμε τη λύση στα χέρια μας αλλά δεν την αξιοποιούμε πλήρως. Οι εμβολιασμοί ήδη προλαμβάνουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, και θα μπορούσαν να προλαμβάνουν ακόμη 1,5 εκατομμύρια θανάτους αν βελτιωνόταν η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη. Η σημερινή σύνοδος κορυφής αποτελεί μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο των εθνικών προσπαθειών τους, καθώς και με τους εταίρους μας εδώ σήμερα. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρόκληση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, εδώ και τώρα», κατέληξε ο Πρόεδρος.

Από τη πλευρά του ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημείωσε: «μετά από πολλά χρόνια προόδου, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η ιλαρά αναζωπυρώνεται και 1 στα 10 παιδιά εξακολουθούν να στερούνται τα βασικά εμβόλια της παιδικής ηλικίας. Μπορούμε και πρέπει να επιστρέψουμε στον σωστό δρόμο. Αυτό θα το επιτύχουμε μόνο αν διασφαλίσουμε ότι όλοι θα μπορούν να επωφεληθούν από τη δύναμη των εμβολίων — και αν οι κυβερνήσεις και οι εταίροι επενδύσουν στην ανοσοποίηση ως δικαίωμα για όλους και ως κοινωνικό αγαθό. Τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες για να στηρίξουμε τον εμβολιασμό ως βασικό στοιχείο της υγειονομικής περίθαλψης για όλους», δήλωσε ο δρ Τέντρος.

ΚΥΠΕ