You are here

Συνεχίζεται η ανησυχία για στερλίνα και βρετανική οικονομία

27/09/2022 12:19

Σε σταθερά επίπεδα διατηρήθηκε η στερλίνα στις πρωινές συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, κερδίζοντας ελαφρώς έδαφος στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου σε σχέση με χθες το βράδυ μετά από το ιστορικό χαμηλό του 1,03 το πρωί της Δευτέρας.

Η σταθεροποίηση του βρετανικού νομίσματος, έστω και σε επίπεδα ισοτιμίας που συνιστούν χαμηλό 37 ετών, αποδίδεται στη χθεσινή δήλωση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι δε θα διστάσει να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε όποιο ύψος χρειάζεται για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Οι αναλυτές πάντως τονίζουν ότι η ανησυχία και η αβεβαιότητα διατηρούνται, καθώς τα μόνα νομίσματα διεθνώς έναντι των οποίων η στερλίνα δεν υποχώρησε από την περασμένη εβδομάδα είναι το πέσο Χιλής, η λίρα Γιβραλτάρ, η λίρα των νήσων Φώκλαντ και η λίρα της νήσου Αγίας Ελένης.

Η πτώση της στερλίνας προκλήθηκε από τον μίνι προϋπολογισμό του Υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ της νέας κυβέρνησης Τρας, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή.

Παρά τις προειδοποιήσεις για περαιτέρω υποδαύλιση των πληθωριστικών πιέσεων, ο κ. Κουάρτενγκ προχώρησε σε προαναγγελία περικοπών φόρων ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών και ταυτόχρονα στην επιβεβαίωση πακέτου κατά της ενεργειακής ακρίβειας ύψους 210 δισεκατομμυρίων λιρών, με χρηματοδότηση μέσω αυξημένου κρατικού δανεισμού.

Η ανησυχία για τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών και για τον πληθωρισμό έφερε την τρέχουσα αναστάτωση, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση κάνει λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών.

Ταυτόχρονη επίπτωση της αναστάτωσης αυτής είναι και η αύξηση του κόστους δανεισμού για τη βρετανική κυβέρνηση. Η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού ομολόγου έχει αυξηθεί τον τρέχοντα μήνα κατά 1,45% στο 4,2%, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1979. Το κρατικό διετές ομόλογο προσφέρει πλέον απόδοση 4,5%, τη μεγαλύτερη εδώ και πάνω από 14 χρόνια.

Η κατάσταση αυτή, όπως και η προεξοφλούμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, οδήγησε τρεις στεγαστικές τράπεζες στο πάγωμα προσφοράς νέων στεγαστικών δανείων (συνολικά ή συγκεκριμένων τύπων δανείων) από το βράδυ της Δευτέρας. Οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή αναφέρουν ότι το βασικό επιτόκιο της κεντρικής θα μπορούσε να φτάσει στο 6% τους επόμενους μήνες από το 2,25% στο οποίο έχει ήδη ανέλθει από την περασμένη εβδομάδα.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κουάρτενγκ θα έχει εντός της ημέρας συναντήσεις με τους επικεφαλής μεγάλων τραπεζών και άλλα στελέχη του Σίτι, ενώ δέχεται έντονη κριτική για τις κινήσεις του.

Κατηγορήθηκε από τον πρώην αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Τσάρλι Μπιν ότι βιάστηκε να μειώσει τους φόρους, καθώς στο τρέχον περιβάλλον προτεραιότητα θα έπρεπε να δοθεί στον έλεγχο του πληθωρισμού και τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Το στέλεχος της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Ράφαελ Μπόστιτς προειδοποίησε ότι το δημοσιονομικό πλάνο της βρετανικής κυβέρνησης «έχει αυξήσει την αβεβαιότητα και έχει πραγματικά κάνει τον κόσμο να διερωτάται ποια θα είναι η τροχιά της οικονομίας». Πρόσθεσε δε ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο κίνδυνος μίας παγκόσμιας ύφεσης.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς δήλωσε δε «πολύ απαισιόδοξος» για τη στερλίνα μετά από τον «εντελώς ανεύθυνο» μίνι προϋπολογισμό της βρετανικής κυβέρνησης. Προέβλεψε μάλιστα ότι το βρετανικό νόμισμα θα υποχωρήσει σε ισοτιμία χαμηλότερη του ένα προς ένα έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ. Σημείωσε δε ότι το πρόβλημα για τη Βρετανία εντείνεται από το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ενώ ο βρετανικός Τύπος και η αντιπολίτευση έχουν ήδη προσδώσει στον κ. Κουάρτενγκ το υποτιμητικό προσωνύμιο «καμικουάσι» (καμικάζι), πολιτικοί συντάκτες μεταφέρουν την έντονη δυσαρέσκεια και στο εσωτερικό του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. 

Βουλευτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να καταψηφίσουν το δημοσιονομικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα του μίνι προϋπολογισμού, ενώ υπάρχουν αναφορές ακόμα και για υποβολή επιστολών δυσπιστίας σε βάρος της Λιζ Τρας στο αρμόδιο κομματικό όργανο, μόλις τρεις εβδομάδες μετά από την ανάδειξη της νέας πρωθυπουργού στην εξουσία.

Εν τω μεταξύ, νέα δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov δίνει προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων στο Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ των Εργατικών έναντι των Συντηρητικών από το 2001.

Εξάλλου, το 72% των ερωτηθέντων, περιλαμβανομένου του 69% των ψηφοφόρων των Τόρις, διαφωνεί με την κίνηση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή του 45% για τα υψηλότερα εισοδήματα.

ΚΥΠΕ