You are here

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στα βρετανικά αεροδρόμια

24/06/2022 14:33

Μεγάλες ουρές σχημάτιζαν για ακόμα μία ημέρα σήμερα το πρωί σε πολλά βρετανικά αεροδρόμια οι επιβάτες πτήσεων.

Η μεγαλύτερη ταλαιπωρία καταγράφηκε στα αεροδρόμια του Μπρίστολ, του Μάντσεστερ και του Μπέρμιγχαμ. Σύμφωνα με αναρτήσεις επιβατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ουρά στο Μπέρμιγχαμ ήταν τρεις φορές το μήκος του κτιρίου που στεγάζει τον τερματικό σταθμό.

Τα προβλήματα στα βρετανικά αεροδρόμια παρατηρήθηκαν αρχικά κατά την εβδομάδα των σχολικών διακοπών και του Πλατινένιου Ιωβηλαίου, στο τέλος Μαΐου και αρχή Ιουνίου.

Η αυξημένη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια μετά από την άρση των περιορισμών της πανδημίας αποκάλυψε τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες. Αποτέλεσμα είναι να έχουν υπάρξει πολλές ακυρώσεις πτήσεων, ακόμα και την τελευταία στιγμή και πολύωρες καθυστερήσεις. 

Στο Χίθροου ένα τεχνικό πρόβλημα οδήγησε και στην πρόσθετη επιβάρυνση της αδυναμίας διεκπεραίωσης ελέγχων στις αποσκευές, με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να αναχωρούν χωρίς τις βαλίτσες τους, οι οποίες σχημάτισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα «χαλί» στο δάπεδο εντός και εκτός κτιρίου του αεροδρομίου.

Διοικήσεις των εταιρειών έχουν παραδεχθεί ότι το πρόβλημα δε θα λυθεί εγκαίρως για την καρδιά του καλοκαιριού, ενώ ο επικεφαλής της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι δήλωσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω Brexit, καθώς πλέον δεν είναι εύκολο για τις εταιρείες να καλύψουν κενά στο έμψυχο δυναμικό στρεφόμενες στις ευρωπαϊκές χώρες.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης και πολλοί επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν προς τη Βρετανία, καθώς είναι σε εξέλιξη τριήμερη απεργία των πληρωμάτων της Ryanair σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν η ζήτηση θα είναι ακόμα πιο αυξημένη. 

Πέρα από τις ακυρώσεις πτήσεων που έχουν ήδη προαναγγελθεί από αεροδρόμια και αεροπορικές έχουν επίσης προκηρυχθεί απεργιακές κινητοποιήσεις, με το προσωπικό αεροπορικών εταιρειών να ζητά αυξήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Στη Βρετανία το προσωπικό εδάφους της British Airways που απασχολείται στο αεροδρόμιο Χίθροου ψήφισε χθες υπέρ απεργιακών κινητοποιήσεων όταν αρχίσουν οι θερινές διακοπές για τους μαθητές, δηλαδή από το τέλος Ιουλίου και μετά.

Για τον άλλο μήνα έχουν προκηρυχθεί επίσης απεργιακές κινητοποιήσεις από εργαζόμενους στην easyJet στην Ισπανία.

ΚΥΠΕ