You are here

Συνεργασία για διασφάλιση του αδιάβλητου των ευρωεκλογών ζήτησε ο Αβραμόπουλος

16/10/2018 19:32

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας  Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε μήνυμά του προς το Συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Στρατηγικής και η Ομάδα Δράσης για την Ένωση Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα την προστασία των εκλογικών διαδικασιών από παρεμβάσεις στην ψηφιακή εποχή, υπογράμμισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο για τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν ώστε να διασφαλίσουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματική διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, αλλά και των εθνικών και τοπικών εκλογών εντός της ΕΕ.

"Πρέπει να εγγυηθούμε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με όρους ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας χωρίς επιρροές από εξωγενείς παράγοντες και ότι οι δημοκρατικές μας κοινωνίες βασίζονται σε ισχυρές και αξιόπιστες δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες", δήλωσε ο Επίτροπος.

"Δεν μπορούμε να τρέφουμε αυταπάτες και να εφησυχάζουμε: Στο στόχαστρο αυτών των απειλών βρίσκεται και η ΕΕ με το πολιτικό της σύστημα και οι επιθέσεις από εξωγενείς παράγοντες σκοπό έχουν να θέσουν σε κίνδυνο τους θεσμούς και την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος", δήλωσε. "Αυτές οι υβριδικές απειλές αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία μας", ανέφερε ο Επίτροπος και τόνισε ότι "οι πολιτικά υποκινούμενες εκστρατείες μαζικής παραπληροφόρησης στοχεύουν στον επηρεασμό της κοινής γνώμης και στην υπονόμευση της αξιοπιστίας και της νομιμότητας των δημόσιων θεσμών".

Υπενθύμισε ότι η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει μία σειρά μέτρων που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη προστασία των δημοκρατικών διαδικασιών από παρεμβάσεις τρίτων χωρών ή ιδιωτικών συμφερόντων, με πιο βασικό στοιχείο τους, την αποτελεσματική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές, μέσω εθνικών εκλογικών δικτύων. Τα δίκτυα αυτά θα διευκολύνουν τις εθνικές αρχές στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας ώστε να εντοπίζονται απειλές και κενά που επηρεάζουν τις εκλογικές διαδικασίες. Επίσης, μέσω αυτών των δικτύων θα βελτιωθεί η συνεργασία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή και την επιβολή σχετικών κανόνων στο διαδικτυακό περιβάλλον.

"Η ασφάλεια των εκλογών είναι θέμα που μας αφορά όλους. Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι ζητήματα που προσδιορίζουν την ταυτότητά μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις από μόνη της. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι το 2019 θα διεξαχθούν με ασφάλεια", ξεκαθάρισε ο Επίτροπος.

Εξάλλου, εκπρόσωποι των διαδικτυακών πλατφορμών και του διαφημιστικού κλάδο παρέδωσαν σήμερα στην Επίτροπο της ΕΕ αρμόδια για θέματα ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας Μαρίγια Γκπαμπριελ επιμέρους χάρτες πορείας, οι οποίοι περιγράφουν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή κώδικα ορθών πρακτικών για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, που συμφωνήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου και οι οποίοι περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις από τις πλατφόρμες για καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεσμεύονται να εξασφαλίσουν περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική διαφήμιση, να προσφέρουν κατάρτιση για τις πολιτικές ομάδες και τις εκλογικές αρχές και να εντείνουν τη συνεργασία τους με τους φορείς εξακρίβωσης γεγονότων. Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα υποβάλουν κοινό σχέδιο δράσης για καταπολέμηση της παραπληροφόρησης δίνοντας έμφαση στη στρατηγική πολιτική επικοινωνίας, μέχρι το τέλος του έτους.