You are here

Συνεργασία σε εντοπισμό, πληροφόρηση και εμβολιαστική στρατηγική ζήτησε από τους 27 Υπουργούς η Επίτροπος Κυριακίδου

30/10/2020 15:52

Τη συνεργασία των Υπουργείων Υγείας των Κρατών Μελών της ΕΕ, με την άμεση παροχή επιδημιολογικών στοιχείων στον ECDC, τη συμμετοχή στη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών εντοπισμού κρουσμάτων και την βέλτιστη πρακτική προετοιμασία εν αναμονή έλευσης εμβολίου, ζήτησε σήμερα η αρμόδια για θέματα Υγείας, Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, από τους 27 Υπουργούς κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, κατά την παρέμβασή της η Επίτροπος κατέγραψε ότι "μόνο την περασμένη εβδομάδα είδαμε 1.104.121 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα στην Ευρώπη - όσο το μέγεθος των Βρυξελλών, για να μην μιλήσουμε για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη. Αυτό είναι δραματικό", σημείωσε.

Όπως είπε "καθώς αντιμετωπίζουμε μια επανεμφάνιση κρουσμάτων, τα μέτρα ετοιμότητας που εφαρμόσατε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται ακόμη πιο σημαντικά για τις επόμενες εβδομάδες. Μερικά από αυτά τα μέτρα είναι οδυνηρά. Βλέπουμε πανδημική κούραση μεταξύ των πολιτών", ανέφερε, αλλά τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να υπερβούμε την κατάσταση με αυξημένα τεστ και ανίχνευση επαφών, με αυξημένες ικανότητες για τον τομέα της υγείας και όπου απαιτείται με περιορισμούς στην καθημερινή ζωή για να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης".

Σημείωσε δε ότι η Κομισιόν θα στηρίξει αυτές τις προσπάθειες και την Τετάρτη, παρουσίασε ένα ακόμα πακέτο COVID-19, με μια σύσταση για τις στρατηγικές δοκιμών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ταχέων δοκιμών αντιγόνου.

"Κινητοποιήσαμε 100 εκατομμύρια ευρώ από το Μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης για να αγοράσουμε μεταξύ 15 και 22 εκατομμυρίων συσκευών ταχείας δοκιμής αντιγόνου για τα κράτη μέλη τον Νοέμβριο", ανέφερε. "Παράλληλα ετοιμάζουμε μια κοινή διαδικασία προμηθειών για την αγορά πρόσθετων τεστ", σημείωσε ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο οι δοκιμές δεν αρκούν

Ζήτησε δε από τους Υπουργούς "σταθερά δεδομένα για να υποστηρίξουμε τον καλύτερο συντονισμό και τη λήψη αποφάσεων". "Βοηθώντας τον ECDC να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του, αυτό θα σας βοηθήσει", εξήγησε. "Θα δημιουργήσει επίσης εμπιστοσύνη μεταξύ σας και θα παρέχει σαφήνεια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις", συμπλήρωσε η Επίτροπος.

"Η πύλη μας για τη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών ανίχνευσης επαφών είναι σε λειτουργία. Παρακαλώ χρησιμοποιήστε την, είναι σημαντικό καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε περιπτώσεις. Από σήμερα, μόνο 6 κράτη μέλη είναι συνδεδεμένα σε αυτήν. Σας χρειαζόμαστε όλους", προέτρεψε τα Κράτη Μέλη.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, η Επίτροπος αναφέρθηκε στις τρεις προηγμένες συμφωνίες αγοράς και τις διαπραγματεύσεις  σε προχωρημένο στάδιο με άλλες εταιρείες.

"Είναι απολύτως απαραίτητο να δημιουργήσετε τα απαραίτητα συστήματα υποδομής, στελέχωσης, εξοπλισμού, αποθήκευσης και πληροφόρησης για να μπορέσετε να εμβολιάσετε γρήγορα ομάδες προτεραιότητας και τον γενικό πληθυσμό μόλις είναι διαθέσιμα εμβόλια", προέτρεψε τους Υπουργούς.

"Η ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και δεν θα συμβιβαστούμε στις διαδικασίες αξιολόγησης για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Θα δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα παρακολούθησης για τα εμβόλια COVID-19, για να παρακολουθούμε την κάλυψη, την ασφάλεια, τον αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητά τους. Κυρίως, όλοι πρέπει να συνεργαστούμε: να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στο εμβόλιο, όταν φτάσει. Μέχρι τότε, η συνεργασία μαζί είναι ΜΟΝΟ η επιλογή μας", σημείωσε.

Επιπλέον η Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι "η υιοθέτηση του συστήματος χρωματικής κωδικοποίησης πριν από δύο εβδομάδες ήταν ένα άλμα προς τα εμπρός στην απάντησή μας. Παρείχε στους ανθρώπους που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ σαφήνεια και συνέπεια" και κάλεσε τα κράτη μέλη να παρέχον στον ECDC τα δεδομένα για τον χάρτη. "Ο καλύτερος συντονισμός οδηγεί σε μεγαλύτερη ασφάλεια και σαφήνεια. Περισσότερη εμπιστοσύνη. Περισσότερη προβλεψιμότητα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις καραντίνες: οι θέσεις σας είναι πολύ διαφορετικές. Χρειαζόμαστε περισσότερη συνέπεια και προβλεψιμότητα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών", ανέφερε.

"Το ECDC ενημέρωσε ότι οι υποχρεωτικές δοκιμές και η καραντίνα των ταξιδιωτών συμβάλλουν ελάχιστα στην αποτελεσματικότητα των μέτρων μας όταν έχουμε αχαλίνωτη κοινοτική μετάδοση. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν και είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Σε λίγες εβδομάδες, θα προτείνουμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τις καραντίνες: μια από κοινού συμφωνηθείσα ευρωπαϊκή λύση μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε", δήλωσε η Επίτροπος.

Κατά τη δευτερολογία της μάλιστα η Επίτροπος τόνισε ότι "όλα αυτά τα μέτρα αντιμετωπίζουν τις άμεσες ανάγκες. Στερεώνουμε την οροφή ενώ η καταιγίδα έξω μαίνεται", είπε χαρακτηριστικά. "Αλλά τα θεμέλιά μας πρέπει επίσης να ενισχυθούν", προειδοποίησε.

"Γι `αυτό θα παρουσιάσω μια ολοκληρωμένη δέσμη πρωτοβουλιών στις 11 Νοεμβρίου για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών τρωτών σημείων. Αυτό το πακέτο στοχεύει στη δημιουργία μιας Ένωσης που είναι καλύτερα προετοιμασμένη, πιο συντονισμένη και πιο ευαίσθητη σε διασυνοριακές απειλές για την υγεία και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, με ισχυρότερους οργανισμούς υγείας. Αυτά θα είναι τα θεμέλια μιας ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία: με την υποστήριξή σας και την πολιτική σας δέσμευση, είμαι βέβαιος ότι εάν όλοι συνεργαστούμε, αυτό το όραμα μπορεί να γίνει πραγματικότητα", κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΑΓΚ)