You are here

Συνεργασία στον τουρισμό από τις βαλκανικές χώρες

02/07/2003 14:24
Η σύσταση κοινών δικτύων και η από κοινού οργάνωση μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων, αποτελούν μεταξύ άλλων, τους βασικούς άξονες οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την δημιουργία τουριστικής συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη για τις χώρες των Βαλκανίων.

Ο κύριος πρωταγωνιστής των ενεργειών αυτών, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), προωθεί την δημιουργία της «Βαλκανικής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ταξιδιωτικών Γραφείων» (BAFTAA), με έδρα την Αθήνα.

Η Ομοσπονδία καλύπτει όλες τις χώρες της Βαλκανικής : Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Π.Γ.Δ.Μ. (Σκόπια), Σερβία και Μαυροβούνιο, Σλοβενία και Τουρκία.

Ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ και πρόεδρος της BAFTAA, Γιάννης Ευαγγέλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τουριστική συνεργασία, μετά την πρόσφατη συνάντηση των μελών της Ομοσπονδίας, και υπογράμμισε ιδιαίτερα τόσο την προσέλκυση επισκεπτών προς τα Βαλκάνια, όσο και για την προσέλκυση τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας.

Ποία είναι όμως τα κύρια χαρακτηριστικά των επιμέρους χωρών της βαλκανικής αγοράς;

- Η Σερβία και το Μαυροβούνιο αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην - έκδοση Visa.
- Η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα προσφιλής προορισμός με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.
- Στη Βουλγαρία τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, όσον αφορά στον εξερχόμενο τουρισμό αφού 900,000 άτομα επισκέφτηκαν την Τουρκία. Στον εισερχόμενο τουρισμό η Βουλγαρία γνωρίζει επί τρία συνεχή έτη, αύξηση της τάξης του 12%.
- Στη Ρουμανία σημαντικές επενδύσεις γίνονται κυρίως από Γερμανούς.
- Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σημειώνεται ιδιαίτερα μεγάλη προσφορά για τουριστικά πακέτα outgoing, κυρίως κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο με κύριο προορισμό την Τουρκία.

Όσον αφορά στην Τουρκία, προβλέπεται μείωση της τουριστικής κίνησης για το 2003 που θα κυμανθεί μεταξύ του 20% και 22%.

Αντιθέτως, θετικά είναι τα στοιχεία για το outgoing που θα φαίνεται να ακολουθεί ανοδική πορεία.