You are here

Σύνοδος για την Παγκόσμια Εκπαίδευση στο Λονδίνο

29/07/2021 16:01

Σύνοδος για την Παγκόσμια Εκπαίδευση φιλοξενείται σήμερα στο Λονδίνο από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κένυα με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τον Παγκόσμιο Συνεταιρισμό για την Εκπαίδευση (GPE).

Πρόκειται για διεθνή πρωτοβουλία για την εξασφάλιση τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη πενταετία για να διασφαλιστεί η ένταξη σε εκπαιδευτικές δομές 175 εκατομμυρίων παιδιών ανά τον κόσμο.

Η συνοικοδέσποινα Βρετανία έχει δεσμευθεί για προσφορά 430 εκατομμυρίων λιρών στον GPE, στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής προσφορά από μία χώρα.

Στις μέχρι τώρα εργασίες της συνόδου έχει επισημανθεί η επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη σχολική μόρφωση κυρίως των κοριτσιών, καθώς αυτά είναι πιο πιθανό να μην επιστρέψουν στα μαθήματά τους αν αυτά διακοπούν λόγω του ιού. Ακόμα και πριν από την πανδημία 132 εκ. κορίτσια παγκοσμίως βρίσκονταν εκτός εκπαίδευσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, που έκανε την εναρκτήρια ομιλία στη σύνοδο, επικαλέστηκε μια αφρικανική παροιμία που λέει πως «όταν δίνεις μόρφωση σε ένα κορίτσι, μορφώνεις ένα έθνος».

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που μαζί με τον Κενυάτη Πρόεδρο Ουχούρου Κενυάττα είναι οι επίσημοι οικοδεσπότες της συνόδου, θα προτρέψει τους ηγέτες όλων των χωρών και επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις που θα «μεταμορφώσουν» την εκπαίδευση των παιδιών στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και να μην επιτρέψουν να «χαθούν»  ταλαντούχα παιδιά.

«Το να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά, ιδίως στα κορίτσια, να μάθουν και να εκπληρώσουν την πλήρη δυναμική τους είναι το σημαντικότητα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να ανακάμψουμε από αυτή την κρίση της πανδημίας και να οικοδομήσουμε καλύτερες, πιο πράσινες και πιο δίκαιες κοινωνίες», είπε ο Μπόρις Τζόνσον πριν από τη σύνοδο.

Η σύνοδος αποσκοπεί επίσης στην υπογραφή μιας πολιτικής διακήρυξης για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, με έκκληση του Προέδρου Κενυάττα προς τις κυβερνήσεις να δεσμεύσουν τουλάχιστον το 20% του εθνικού προϋπολογισμού τους στην παιδεία.

Η τελετή λήξης της συνόδου αργά το απόγευμα θα γίνει από τους κ.κ. Τζόνσον και Κενυάττα, καθώς και την Πρόεδρο του GPE Τζούλια Γκίλαρμτ, πρώην Πρωθυπουργό της Αυστραλίας.