You are here

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ινδίας με τηλεδιάσκεψη για πανδημία και εμπορική συνεργασία

15/07/2020 11:43

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί σήμερα η 15η σύνοδος κορυφής μεταξύ Ινδίας - ΕΕ, υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η Ινδία θα εκπροσωπηθεί από τον Πρωθυπουργό Νάρεντα Μόντι και θα συμμετάσχει επίσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ατζέντα της συνόδου βρίσκεται η καταπολέμηση της πανδημία COVID-19, και οι ηγέτες θα συζητήσουν την παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη για την προστασία των ζωών, τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών και την ενίσχυση της ικανότητας ετοιμότητας και αντίδρασης.

Οι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την αποφασιστικότητά τους να προωθήσουν την αποτελεσματική πολυμερή προσέγγιση και την πολυμερή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, με τον πυρήνα τους τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Θα συζητήσουν επίσης παγκόσμια και περιφερειακά θέματα.

Επιπλέον, η σύνοδος κορυφής θα είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ - Ινδίας, τονίζοντας τις κοινές αρχές και αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με στόχο την παροχή συγκεκριμένων οφελών για τους ανθρώπους στην ΕΕ και την Ινδία. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τη συνεργασία στην ασφάλεια, το κλίμα, το περιβάλλον, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ψηφιακή οικονομία και τη συνδεσιμότητα.

Τέλος αναμένεται να εγκρίνουν μια νέα κοινή ατζέντα συνεργασίας και τον χάρτη πορείας για το 2025.

ΚΥΠΕ