You are here

Συνομιλίες για συγκρότηση συνασπισμού στη Γερμανία

16/10/2021 08:17

Οι διαπραγματευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) συναντήθηκαν το πρωί της Παρασκευής στους χώρους της Έκθεσης στο δυτικό Βερολίνο για εκ νέου διερευνητικές συνομιλίες.

Κατόπιν οι επικεφαλής των τριών κομμάτων συνέστησαν στα ανώτατα κομματικά όργανα να εγκρίνουν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού.

Στην περίπτωση των Πρασίνων, ένα μικρό κομματικό Συνέδριο θα πρέπει να ασχοληθεί με την αποδοχή της πρότασης, στην περίπτωση του FDP τα ανώτατα όργανα του κόμματος. Το SPD δεν είναι υποχρεωμένο να εμπλέξει τα κομματικά όργανα. 

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να συνάψουμε μια φιλόδοξη και βιώσιμη συμφωνία συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού», αναφέρεται σε κοινό έγγραφο των τριών κομμάτων για τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Όσον αφορά τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, οι διαπραγματεύσεις για συγκρότηση συνασπισμού είναι το επόμενο βήμα. Σε αντίθεση με τις μη δεσμευτικές διερευνητικές συνομιλίες, όλοι όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις έχουν σταθερά κατά νου τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο είναι δυνατόν να αποτύχουν και σε αυτό το στάδιο.