You are here

Το συνταξιοδοτικό, νέος πονοκέφαλος για τον Μπλερ

17/05/2004 11:10
Νέα ανταρσία στους κόλπους του κόμματός του θα κληθεί να καταστείλει αυτήν την εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Μόνο που τώρα, αφορμή δεν είναι το Ιράκ, αλλά το συνταξιοδοτικό.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις συντάξεις βρίσκει αντίθετους πολλούς βουλευτές των Εργατικών, οι οποίοι ζητούν τροποποιήσεις, που θα κοστίσουν ακριβά... στους Βρετανούς φορολογούμενους. Στο επίκεντρο των διαξιφισμών βρίσκεται η πρόταση να δημιουργηθεί Ταμείο για την Προστασία Συντάξεων (Ρension Ρrotection Fund), το οποίο θα καλύπτει τα εταιρικά συνταξιοδοτικά προγράμματα σε περίπτωση χρεοκοπίας των εταιρειών.

Τροπολογία Οι εταιρείες καλούνται να συνεισφέρουν στο ταμείο, και μάλιστα όσες βρεθούν να έχουν τα πιο επισφαλή συνταξιοδοτικά προγράμματα, θα αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα. Αλλά αυτό δεν θα ισχύσει αναδρομικώς για εταιρείες που χρεοκόπησαν στο παρελθόν, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτές, να χάνουν και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Η τροποποίηση που προτείνει ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ντέρεκ Γουάιτ, και την οποία έχουν ήδη υπογράψει 129 βουλευτές προβλέπει τη δημιουργία προγραμμάτων αποζημίωσης για όσους δεν καλύπτονται από το Ταμείο. Αλλά η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να βρει λύση που να μην επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

Η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό έχει «ανάψει» από τότε που κατέρρευσε η μηχανολογική εταιρεία ΑSW. Η εταιρεία είχε συνταξιοδοτικά προγράμματα που δεν χρηματοδοτούνταν επαρκώς. Ορισμένοι υπάλληλοι, αν και βρίσκονταν μόλις λίγους μήνες πριν από την συνταξιοδότηση, έχασαν παντελώς τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Το ΡΡF δημιουργείται, εν μέρει, και για να τονώσει την εμπιστοσύνη των Βρετανών στο προβληματικό βρετανικό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο δέχεται πιέσεις από έναν κακό συνδυασμό συγκυριών - τις απώλειες από την πτώση των χρηματιστηρίων την περίοδο 2000-03, τον ολοένα γηράσκοντα πληθυσμό και τα νέα λογιστικά πρότυπα. Τουλάχιστον 60.000 Βρετανοί εργαζόμενοι, που κάποτε ήταν ενταγμένοι σε συνταξιοδοτικά προγράμματα έχασαν όλα, ή το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, καθώς οι εταιρείες τους χρεοκόπησαν.

Διακοπή Εκατοντάδες βρετανικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και μεγάλα ονόματα όπως η Dixons, έκλεισαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία εγγυημένων παροχών (DΒ) προς τους νέους υπαλλήλους τους, ανακοινώνοντας ότι είναι πολύ ακριβά για να τα διατηρήσουν.

Η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο για το συνταξιοδοτικό αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ημέρες, και ο κ. Μπλερ θα επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους, επιδιώκοντας συναινετική λύση.

Από την αρχή, ακόμη του πολέμου στο Ιράκ, πόσο μάλλον ύστερα από τις πρόσφατες θηριωδίες, η κυβέρνηση χάνει σταδιακά την εμπιστοσύνη, ακόμη και κάποιων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος. Η περίοδος είναι κρίσιμη, καθώς τον επόμενο μήνα, πλησιάζουν οι ευρωεκλογές.

Απώλειες

Τουλάχιστον 60.000 Βρετανοί που ήταν ενταγμένοι σε συνταξιοδοτικά προγράμματα έχασαν όλα, ή το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, καθώς οι εταιρείες τους χρεοκόπησαν.