You are here

Συρρικνώθηκε κατά 0,7% η γερμανική οικονομία

28/01/2022 19:30

Συρρίκνωση 0,7% παρουσίασε η γερμανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2021, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού είχαν τον αντίκτυπό τους στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

«Αφού η παραγωγή αυξήθηκε το Καλοκαίρι παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις υλικών, η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας σταμάτησε λόγω του τέταρτου κύματος του κορωνοϊού και των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων», κατά του κορωνοϊού, αναφέρει η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, Destatis, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 1,7% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, πριν αναστρέψει την πορεία της στο δ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Destatis.
 
Για ολόκληρο το 2021, η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8%, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ποσοστό που είναι σαφώς χαμηλότερο από γειτονικές χώρες, όπως η Γαλλία, η οποία αναπτύχθηκε κατά 7% το 2021.
 
«Με αυτό το αδύναμο τέταρτο τρίμηνο, η πιθανότητα η Γερμανία να βρίσκεται σε πλήρη ύφεση μετά την αλλαγή του έτους έχει αυξηθεί», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής μακροοικονομικών στην τράπεζα ING.
 
Οποιαδήποτε ύφεση θα είναι «μικρής διάρκειας», τόνισε, ωστόσο, ο Μπρζέσκι, λέγοντας ότι περιμένει ότι η οικονομία «θα πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή επιστροφή την Άνοιξη».
 
Οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που σημάδεψαν ολόκληρο το έτος περιόρισαν επίσης την παραγωγή τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Οι ελλείψεις πρώτων υλών και εξαρτημάτων έπληξαν ιδιαίτερα την βιομηχανική παραγωγή, με τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας να επηρεάζεται ιδιαίτερα.