You are here

Συστάσεις διάσκεψης προέδρων ΕΚ για εικόνα ΕΕ

14/04/2021 17:18

Αλληλεγγύη προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και υποδείξεις προς τους δυο επικεφαλής των κορυφαίων θεσμικών οργάνων της ΕΕ ως προς την εξωτερική εκπροσώπηση της ΕΕ, έκαναν τα μέλη της διάσκεψης των Προέδρων του ΕΚ προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πίνακα πρακτικών της διάσκεψης των προέδρων του ΕΚ που είδε το ΚΥΠΕ, και ειδικά το τμήμα της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και την ανταλλαγή απόψεων με την Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕUCO) Σαρλ Μισέλ, αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος της EUCO υπογράμμισε ότι λυπάται βαθιά για την κατάσταση καθώς η Πρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε στην Άγκυρα και ζήτησε συγγνώμη από αυτήν και κάθε γυναίκα που αισθάνθηκε προσβεβλημένη».

Στο μέλλον, προστίθεται, «μια τέτοια κατάσταση θα αποφευχθεί καθώς όλες οι ρυθμίσεις θα ελέγχονται από την υπηρεσία πρωτοκόλλου του πολύ νωρίτερα, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Τόνισε επίσης ότι η ενότητα μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ήταν καθοριστική και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι είχε υποστεί αυτή την εικόνα».

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον Πρόεδρο Ερντογάν, αναφέρθηκε στην εντολή που δημιουργήθηκε για την αποστολή αυτή από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Περιέγραψε τα γενικά του επιτεύγματα ως Πρόεδρος του EUCO (Brexit, Κλιματική Συμφωνία, Ανάκτηση κ.λπ.) και στη συνέχεια τόνισε το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο (τελωνειακή ένωση, μετανάστευση, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κλιματική αλλαγή, Λιβύη, Ελλάδα, θαλάσσιες διαφορές, Κράτος Δικαίου, της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, της ελευθερίας του τύπου κ.λπ.).

Τόνισε ότι η ΕΕ έπρεπε να εξετάσει πώς να συνεργαστεί με χώρες που δεν έχουν τις ίδιες αξίες. Κάθε θεσμικό όργανο θα πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο του και η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί ομαδικά.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Συνθήκη ΕΕ στα άρθρα 15 και 17, καθορίζει σαφώς ότι το Συμβούλιο και η Κομισιόν θα βρίσκονται σε ισότιμη βάση όσον αφορά την εξωτερική εκπροσώπηση της ΕΕ και ότι δεν υπάρχει ιεραρχία, αλλά κάθε Πρόεδρος θα είχε διαφορετικές πτυχές για να καλύψει.

Όσον αφορά τη διάσταση του φύλου, επέκρινε έντονα την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης προς τον Πρόεδρο Ερντογάν. Και παρόλο που ο Τούρκος Πρόεδρος εξήγησε ότι ο τουρκικός νόμος θα καλύπτει ούτως ή άλλως όλες τις πτυχές της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η Πρόεδρος της Κομισιόν αντέτεινε ότι την έλλειψη υποστήριξης για την ψυχική και ψυχολογική βία.

Η ίδια αμφισβήτησε έντονα το κράτος δικαίου στην Τουρκία και εκτίμησε ότι το επόμενο EUCO θα πρέπει να αναζητήσει ισχυρά μηνύματα από την Τουρκία.

Τόνισε ότι στο μέλλον η υπηρεσία πρωτοκόλλου της Κομισιόν θα στέκεται πάντα δίπλα στην υπηρεσία πρωτοκόλλου του Συμβουλίου για να αποφευχθεί μια παρόμοια κατάσταση.

Σημείωσε δε ότι οποιαδήποτε σύγκριση με την πρόσφατη επίσκεψη του Υπάτου Εκπροσώπου στη Ρωσία θα ήταν λανθασμένη και δεν την αποδέχεται. Ως Ευρωπαία και γυναίκα, είπε, ένιωθε μόνη κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Στο μέλλον, η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά της συμφέροντα από κοινού. Η κ. φον ντερ Λάιεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εφαρμόσουν την ατζέντα της ισότητας στις διάφορες υπηρεσίες της και να συνεισφέρουν συγκεκριμένα σε αυτήν τη σημαντική ευρωπαϊκή ατζέντα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και στους δύο Προέδρους, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η αποστολή ήταν διπλωματική καταστροφή. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπάτου Εκπροσώπου  στη Μόσχα και είπε ότι ήταν ήδη η 2η φορά που η ΕΕ έκανε κακή εντύπωση σε μια εξωτερική αποστολή. Η ισορροπία των φύλων θα ήταν σημαντική και οι υπηρεσίες πρωτοκόλλου θα πρέπει να συνεργαστούν.

Αναγνώρισε ότι η ΕΕ είχε έναν μακρύ κατάλογο ζητημάτων με την Τουρκία, μεταξύ άλλων για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Κύπρου και της Ελλάδας, του κράτους δικαίου, της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, τις μειονότητες και τον κίνδυνο εκβιασμού στη Μετανάστευση.

Από την πλευρά της η αρχηγός της ομάδας S&D Ιρατχε Γκαρσία Πέρες είδε μια σαφή αποτυχία του πρωτοκόλλου και της διπλωματίας κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής και ανυπομονούσε να συζητήσει τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία στο πλαίσιο της επικείμενης συζήτησης της έκθεσης AFET στην Ολομέλεια τον Μάιο. Αποδέχθηκε τη συγγνώμη που υπέβαλε ο κ. Μισέλ και ζήτησε να εκφραστούν και στην Ολομέλεια. Η ατζέντα της ΕΕ για το φύλο και την ισότητα πρέπει να παραμείνει στην κορυφή και θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι της ΕΕ πρέπει να ηγηθούν δια του παραδείγματος.

Συμφώνησε πλήρως ότι το περιστατικό επηρέασε το ρόλο της ΕΕ ως παγκόσμιου παράγοντα και αναφέρθηκε στον κίνδυνο να υπονομευθεί. Μια επανάληψη παρόμοιας κατάστασης έπρεπε να αποφευχθεί. Ήταν καθοριστικής σημασίας η ΕΕ να δείξει ενότητα, επεσήμανε.

Η πλευρά των Φιλελευθέρων (renew) θεώρησε σημαντική την εξωτερική εικόνα της ΕΕ, αλλά δήλωσε πως πρέπει επίσης να συζητηθεί το περιεχόμενο που συζητήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο. Έκανε δε σύνδεση με την πρόσφατη επίσκεψη του Υπάτου Εκπροσώπου Ρωσία ως παράδειγμα κακής εκπροσώπησης της ΕΕ. Δήλωσε ότι το άρθρο 15 της Συνθήκης ΕΕ  καθορίζει την ιεραρχία της εξωτερικής εκπροσώπησης της ΕΕ. Πρότεινε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα μπορούσε να εξετάσει το ζήτημα της βελτιστοποίησης της εξωτερικής εκπροσώπησης της ΕΕ. Ήταν ο ρόλος του Προέδρου του EUCO να εκπροσωπεί την ΕΕ, αλλά πρέπει επίσης να αναγνωριστεί η Πρόεδρος της Κομισιόν. Εξέφρασε δε λύπη για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και ζήτησε περαιτέρω προοπτικές σχετικά με τις τουρκικές παρεμβάσεις στη Μεσόγειο ενώ διαπίστωσε την ανάγκη συζήτησης για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ.

Η πλευρά της GUE εκτίμησε ότι η κατάσταση είχε στηθεί σκόπιμα ως τέτοια, για να προκαλέσει αυτήν τη σύγκρουση μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της στην Πρόεδρο της Κομισιόν. Εξέφρασε δε ανησυχία για τις πρόσφατες τουρκικές δραστηριότητες όπως στη Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της μικτής  Επιτροπής ΕΚ / Τουρκίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Πρόεδρο της Κομισιόν. Όπως είπε η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην εσωτερική τουρκική ατζέντα παρά στην γεωπολιτική ατζέντα για να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη μόχλευση της. Στον επόμενη EUCO τον Ιούνιο, η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία τουλάχιστον σχετικά με την απόσυρση στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Τέλος η ηγέτης των πρασίνων δήλωσε ότι  θεωρεί ότι η ΕΕ είχε ταπεινωθεί στη Ρωσία και τώρα στην Τουρκία. Η Τουρκία ήταν ένας σημαντικός εταίρος από την άποψη του εμπορίου και στην ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου, και η ΕΕ πρέπει να έχει σχέσεις όσο το δυνατόν πιο θετικές. Τόνισε  ότι η ΕΕ έχει πολλή δύναμη για να επηρεάσει την Τουρκία. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι θεμελιώδης και στο επίκεντρο των συζητήσεων. Εξέφρασε τη συμπάθειά της στην Πρόεδρο της Κομισιόν και υπογράμμισε ότι η ισότητα των φύλων πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της ατζέντας εντός και εκτός της ΕΕ. Η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο ως ομαδικός παίκτης και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να εμπιστεύονται το ένα το άλλο.