You are here

Σύσταση για περισσότερα τεστ Covid σε ταξιδιώτες στο ΗΒ

01/12/2021 14:12

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης συνέστησαν περισσότερα διαγνωστικά τεστ για τους ταξιδιώτες προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να εντοπίζονται περισσότερα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τα πρακτικά σύσκεψης της συμβουλευτικής επιτροπής SAGE από την περασμένη Δευτέρα που επικαλείται το BBC.

Όπως αναφέρεται, η υποχρέωση των ταξιδιωτών να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ προ της πτήσης τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν «πολύτιμη».

Οι επιστήμονες εκτίμησαν επίσης ότι το ένα μοριακό διαγνωστικό τεστ τη δεύτερη ημέρα από την άφιξη που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για τους επισκέπτες από το εξωτερικό «θα εντοπίζει σημαντικά λιγότερα κρούσματα» σε σχέση με το προτεινόμενο καθεστώς των δύο μοριακών τεστ. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι εκτίμησαν ότι το δεύτερο τεστ θα έπρεπε να γίνεται κατά την πέμπτη ή την όγδοη ημέρα από την άφιξη.

Σύμφωνα με τα ίδια πρακτικά, θεωρείται «εξαιρετικά πιθανό» η παραλλαγή Όμικρον να μπορεί να αντιπαρέρχεται «σε κάποιο βαθμό» την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια ή προηγούμενη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, με τη σημείωση ότι ακόμα είναι νωρίς για σαφή συμπεράσματα.

Αν και τα μέλη της επιτροπής SAGE θεωρούν ότι οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου προσφέρουν για την ώρα προστασία, σημειώνουν ότι το μέλλον αναφορικά με την παραλλαγή είναι «εξαιρετικά αβέβαιο». Προσθέτουν μάλιστα ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν «πολύ αυστηρά μέτρα αντίδρασης» ώστε να αποτραπεί ο κορεσμός του εθνικού συστήματος υγείας NHS.

Σύμφωνα με σημειώσεις σύσκεψης της συμβουλευτικής υποεπιτροπής NERVTAG από την περασμένη Πέμπτη, οι υπουργοί κλήθηκαν να προετοιμαστούν για «ένα δυνητικά πολύ σημαντικό κύμα μολύνσεων», μεγαλύτερο από προηγούμενες εξάρσεις της COVID-19.

ΚΥΠΕ