You are here

Τα 25 έτη του ΕΟΧ γιόρτασαν οι 28 και οι 3 εταίροι του στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής

22/03/2019 14:28

Tην 25η επέτειο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, τον οποίον αποτελούν η ΕΕ μαζί με τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν εόρτασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Πρόεδρο Τουσκ να παραθέτει πολυάριθμα τα επιτεύγματα και κέρδη αυτής της πολυμερούς συνεργασίας.

"Εργαστήκαμε ως οικογένεια, οικοδομώντας μια καλύτερη Ευρώπη για όλους τους πολίτες μας", είπε ο Ντ. Τουσκ, δηλώνοντας πως πρέπει να είμαστε  περήφανοι για αυτό το επίτευγμα.

"Ο ΕΟΧ μας φέρνει μαζί ως ισότιμους εταίρους στην εσωτερική αγορά, παρέχοντας πρόσβαση στις τέσσερις ελευθερίες του: Αγαθά, πρόσωπα, υπηρεσίες και κεφάλαια", σημείωσε και συμπλήρωσε ότι ως δομή προωθεί τη συνεργασία σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως η έρευνα, η τεχνολογική ανάπτυξη, το περιβάλλον και ο πολιτισμός.

"Σήμερα, εντός του ΕΟΧ, περισσότερα από 500 εκατομμύρια άτομα είναι ελεύθερα να μετακινούνται και να ταξιδεύουν, να κάνουν επιχειρήσεις και να επενδύουν με ευκολία, να λαμβάνουν εκπαίδευση, να διεξάγουν έρευνα στο εξωτερικό και να απολαμβάνουν την ασφαλέστερη προστασία των καταναλωτών, και το καθαρότερο περιβάλλον - το επιτύχαμε με κοινό πόθο και με πνεύμα συνεργασίας και γειτονίας και δεν πρέπει ποτέ να το θεωρούμε δεδομένο", δήλωσε ο Ντ.Τουσκ.

"Η Συμφωνία ΕΟΧ δεν είναι βραχυπρόθεσμη συναλλαγή, αλλά μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, όπου όλοι συνεισφέρουν και ο καθένας ωφελείται και σε έναν κόσμο αναζωπύρωσης του εθνικισμού και του αυταρχισμού, όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν πραγματικές απειλές στους πολίτες μας, είμαστε σταθεροί στο πλευρό της σοφίας, του κράτους δικαίου, της συνεργασίας και της βαθύτερης ολοκλήρωσης των εθνών μας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι `αυτό σήμερα", κατέληξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφιερώθηκε αποκλειστικά στο Brexit.

Σήμερα οι 28 εκτός από τον εορτασμό της 25ης επετείου του ΕΟΧ, θα ακούσουν την αναφορά της Ρουμάνικης Προεδρίας για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου και να υιοθετήσουν συμπεράσματα για την οικονομία, την Κίνα, το κλίμα και την παραπληροφόρηση.

ΚΥΠΕ