You are here

Τα επιτόκια για παροχή ρευστότητας σε Credit Suisse και UBS

30/03/2023 17:44

Τα επιτόκια που θα καταβάλουν Credit Suisse και UBS για το σωσίβιο έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 250 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (273,31 δισ. δολάρια), το οποίο έχει προσφερθεί στις ελβετικές τράπεζες, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ελβετίας.

Η Credit Suisse θα καταβάλει επιτόκιο ίσο με το τρέχον επιτόκιο πολιτικής της Ελβετικής Εθνικής (Κεντρικής) Τράπεζας, δηλαδή 1,5% συν 0,5%, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA), ανακοίνωσε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Η Credit Suisse είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Μάρτιο ότι σκόπευε να δανειστεί μέχρι και 50 δισ. φράγκα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διευκόλυνσης, η οποία απαιτεί όπως τα δάνεια καλύπτονται από εξασφαλίσεις στεγαστικών δανείων και ενεχυριασμένων τίτλων.

Στα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν, παράλληλα με την εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνιστική UBS που σχεδίασαν οι αρχές, οι δύο τράπεζες είχαν επίσης πρόσβαση σε πρόσθετη βοήθεια ρευστότητας (ELA+) ύψους 100 δισ. φράγκα, που δίνει η Κεντρική Τράπεζα.

Αυτή η βοήθεια είναι διαθέσιμη στις τράπεζες με επιτόκιο 3% συν το επιτόκιο που καθορίζει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Για να μετριάσει τον αντίκτυπο των έντονων εκροών, η Credit Suisse έλαβε επίσης πρόσβαση σε μια επιπλέον παροχή κρατικής ρευστότητας (backstop), ως τελευταία γραμμή στήριξης, ύψους 100 δισ. φράγκων, για την οποία θα πρέπει να καταβάλει ένα ασφάλιστρο κινδύνου ύψους 3%, το οποίο θα κατανέμεται μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του ελβετικού κράτους.

Επιπλέον, η Credit Suisse οφείλει στο ελβετικό κράτος ασφάλιστρο ύψους 0,25%, ως δέσμευση για το συγκεκριμένο backstop.