You are here

Τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής μετανάστευσης επί τάπητος σε συνέδριο της Ευρωβουλής

21/06/2017 08:56
Με τις διαφορετικές, αλλά εξίσου σημαντικές πτυχές της πολιτικής μετανάστευσης, καταπιάνεται την Τετάρτη συνέδριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του Προέδρου του σώματος Αντόνιο Ταγιάνι και τη συμμετοχή περισσότερων από 700 συμμετεχόντων.

Το συνέδριο θα ανοίξουν ο κ. Ταγιάνι, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Βασικός στόχος του είναι να τονιστεί η ανάγκη για άμεση επίλυση όλων των ζητημάτων για το μεταναστευτικό, τα οποία εκκρεμούν, ενόψει και της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ομιλητές στο συνέδριο θα είναι η Ειδική Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Μετανάστευση Λουίζ Άρμπουρ, ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης για την Μετανάστευση Γουίλιαμ Σουίνγκ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Μάρκου Μαρκούλα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ζορζ Ντασίς, ο Βοηθός Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για την Προστασία Βολκέρ Τουρκ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Ντάριο Σκαναπιέκο.

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ο καλύτερος διαμοιρασμός της ευθύνης για τους αιτούντες άσυλο, η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου, η καλύτερη αντιμετώπιση των κενών που νομοθετικών κενών, η προώθηση της ενσωμάτωσης των ανθρώπων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, η εφαρμογή των αποφάσεων επιστροφής μεταναστών και η διασφάλιση της συνεκτικής εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τα δύσκολα θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί η πρώτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

Στη συζήτηση θα δώσουν το στίγμα τους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλοντ Μοράες, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας Γιάννης Μουζάλας.

Την ίδια ώρα σε άλλη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης η Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ευρωβουλής Λίντα Μακάβαν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ Σεράι και ο Πρόεδρος της Συνέλευσης της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών Δυτικής Αφρικής Σισέ Λο θα συζητήσουν τρόπους προώθησης της σταθερότητας και της ευημερίας σε τρίτες χώρες.

Μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν πώς η ενίσχυση της οικονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας διασφαλίζει την ευημερία, πώς αντιμετωπίζονται οι λόγοι πίσω από τη μετανάστευση, πώς αντιμετωπίζονται οι ανθρωπιστικές ανάγκες, πώς υποβοηθούνται εταίροι στην πρόληψη ή τη διαχείριση κρίσεων και π'ως ενισχύεται η δυνατότητα τρίτων χωρών στη διαχείριση των συνόρων και την παροχή ασύλου.

Λίγο αργότερα, άλλη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα καταπιαστεί με το μεγάλο ερώτημα της διασφάλισης της ζώνης του Σένγκεν και παράλληλα της διατήρησης του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης, της βελτίωσης στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εθνικών αρχών, υπηρεσιών της ΕΕ και από εθνικές αρχές προς τα αρχεία της ΕΕ, καθώς και πώς μπορούν να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά τα δίκτυα διακινητών.

Κύριοι εισηγητές σ’ αυτή την συζήτηση θα είναι ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Αγκουστίν Ντιάζ ντε Μέρα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ασφάλεια Τζούλιαν Κινγκ.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στην Ευρωβουλή και με παρέμβαση του Σουηδού Υπουργού Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον.