You are here

Τα μηνύματα του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει της Συνόφου Κορυφής για ΠΔΠ και Ταμείου Ανάκαμψης

14/07/2020 16:40

Τριπλό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με τον νέο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, έστειλαν σήμερα Ευρωβουλευτές.

Σε διαδικτυακή συζήτηση με δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη, Ευρωβουλευτές - μέλη της επιτροπής Προϋπολογισμού της Ευρωβουλής εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την προτεινόμενη μείωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2021 – 2027, κάτι που θεωρούν ως αρνητικό προηγούμενο και ανέδειξαν ταυτόχρονα την ανάγκη για διαφοροποίηση των ίδιων πόρων της ΕΕ και ζήτησαν τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο της κατανομής των πόρων, κυρίως μέσου του προγράμματος Ανάπτυξης.
 
Την ίδια ώρα στη συζήτηση παρουσιάστηκαν αποτελέσματα έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου βάσει της οποίας η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών, με την συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων (74%), να ζητά από την ΕΕ περισσότερους πόρους για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
 
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μερικές μόνο μέρες έπειτα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για τον επόμενο πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό, ο οποίος μειώθηκε στο €1,07 τρις (από €1,1 τρισ) ενώ το ταμείο Ανάκαμψης διατηρήθηκε στα €750 δισ εκ των οποίων τα €500 δισ σε χορηγίες και τα €250 δισ σε δάνεια προς τα κράτη μέλη. Το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο θα συζητηθεί στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 17 με 18 Ιουλίου, την πρώτη με φυσική παρουσία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Και οι τέσσερεις Ευρωβουλευτές αναγνώρισαν ότι οι προτάσεις του Σαρλ Μισέλ έγιναν με στόχο την επίτευξη συμβιβασμών στη Σύνοδο Κορυφής, ειδικότερα του συγκερασμού των απόψεων μεταξύ της ομάδας των «λιτών» κρατών – μελών (Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Αυστρία) και όσων ζητούν περισσότερη αλληλεγγύη.
 
Η κοινή συνισταμένη ήταν πως το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αφορά το μέλλον της ΕΕ, σε αντίθεση με το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο αφορά την έκτακτη κατάσταση που προέκυψε από τον κορωνοϊό, αλλά και την αύξηση των ιδίων πόρων έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες της ΕΕ για την ανάκαμψη από την κρίση.
 
«Αν δεν έχουμε το μέγεθος (του προϋπολογισμού) για να πετύχουμε τους στόχους μας, αν δεν έχουμε τους ίδιους πόρους και αν δεν εμπλακούμε στην καταβολή των δαπανών, θα πούμε όχι στο Συμβούλιο», είπε ο Πορτογάλος Χοσέ Μανουέλ Φερνάντεζ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η Γαλλίδα Βαλερί Χαγιέρ, μέλος της ομάδας Ανανέωση ανέδειξε από την πλευρά της το θέμα των ιδίων πόρων, υπενθυμίζοντας πως το Ευρωκοινοβούλιο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα έδινε τη συγκατάθεσή του σε περίπτωση μείωσης του νέου προϋπολογισμού. Εξήγησε πρόσθετα ότι σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο λόγω και των αυξημένων δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης «έχουμε ακόμη ένα περισσότερο λόγο να ζητάμε για αυξημένους ίδιους πόρους».
 
«Δεν θέλουμε μείωση του ΠΔΠ, δεν θέλουμε αύξηση της συνεισφοράς των κρατών-μελών. Συνεπώς η θέση μας είναι απόλυτα ξεκάθαρη, οι προτεραιότητές μας είναι καλά γνωστές και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Πρέπει να βρούμε ένα νέο καλάθι ιδίων πόρων», συμπλήρωσε.
 
Από την πλευρά του, Πολωνός Ευρωβουλευτής, Γιαν Όλμπριχτ, παρατήρησε μεν ότι η περικοπή του ΠΔΠ από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε με στόχο την επίτευξη συναίνεσης, για να προσθέσει δε ότι το ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού έρχεται σε σύγκρουση με τις διακηρύξεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ιδίου του Συμβουλίου.
 
«Δεν μπορούμε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιμετωπίζουμε ένα τετελεσμένο», είπε και πρόσθεσε: «Αν αποδεχθούμε τη μείωση του ΠΔΠ το ίδιο θα συμβεί με τον επόμενο, αυτό είναι ένα προηγούμενο».
 
Η Πορτογαλίδα Ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Μαργαρίδα Μαρκές, ανέφερε με τη σειρά της πως η μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού ήταν απάντηση στην ομάδα των «λιτών» κρατών, ενώ η διατήρηση του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί απάντηση σε αυτούς που υποστηρίζουν την αλληλεγγύη της ΕΕ.
 
«Αν αυτός είναι ο συμβιβασμός, πώς μπορούν να αποδεχθούν αυτή την πρόταση; Το ΠΔΠ είναι για το μέλλον, δεν μπορούμε να έχουμε έναν αδύναμο προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Μάλιστα η κ. Μαρκές επεσήμανε πως βάσει των όρων αιρεσιμότητας για την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας η Κομισιόν και το Συμβούλιο θα εξετάζουν τα προγράμματα ανάκαμψης των κρατών. Η πρόταση (του κ. Μισέλ) ξεχνά το Ευρωκοινοβούλιο αφού (η βοήθεια) είναι από το σκέλος των δαπανών», κατέληξε.
 
Θέλουν περισσότερα οι Ευρωπαίοι πολίτες
 
Στη συζήτηση, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους της Ευρωβουλής (μεταξύ τέλους Απριλίου και αρχές Μαΐου), η οποία κατέδειξε ότι το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερα οικονομικά μέσα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας.
 
Μεταξύ άλλων, περισσότεροι από τους μισούς και ειδικότερα το 56% πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότεροι πόροι για την ΕΕ και ότι τα μέσα αυτά πρέπει να στοχεύουν πρωτίστως στην αντιμετώπιση της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της οικονομίας.