You are here

Τα προϊόντα κάνναβης γίνονται όλο και πιο ποικίλα στην Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση του EMCDDA

25/06/2019 18:01

Τα προϊόντα κάνναβης έχουν γίνει όλο και πιο ποικίλα στην Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση του EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) σχετικά με την εξέλιξη της ευρωπαϊκής αγοράς κάνναβης, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα στις Βρυξέλλες και η οποία προειδοποιεί ότι «αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί, ειδικά εάν οι αλλαγές πολιτικής αυξάνουν τη διαθεσιμότητα προϊόντων για ιατρική (και ενδεχομένως ψυχαγωγική) χρήση».

Σύμφωνα με την έκθεση είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι χώρες θα συλλέγουν επαρκείς πληροφορίες για την παρακολούθηση αυτών των προϊόντων και τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Συγκεκριμένα, συνιστάται η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα συμπυκνώματα κάνναβης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και από την άποψη της μείωσης των βλαβών, να παρακολουθούνται οι συγκεντρώσεις της ουσίας THC στην κάνναβη. Τέλος, η διάκριση των προϊόντων κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση από τα προϊόντα ιατρικής κάνναβης και τα μη ρυθμισμένα έλαια  θα είναι σημαντική για την επιβολή του νόμου σε πολλές δικαιοδοσίες, αναφέρει η έκθεση.

Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση, η δυναμική φύση της τρέχουσας αγοράς κάνναβης και η διαφοροποίηση των διαθέσιμων προϊόντων κάνναβης δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για τις υφιστάμενες προσεγγίσεις παρακολούθησης. Οι σωστές πληροφορίες σχετικά με τη φύση της κάνναβης που διατίθενται στους Ευρωπαίους καταναλωτές είναι σημαντικές για τις πολιτικές και τις κανονιστικές συζητήσεις, προειδοποιούν οι συντάκτες της και τονίζουν ότι επιπλέον, οι νέες μορφές κάνναβης έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις συνέπειες της χρήσης κάνναβης για τη δημόσια υγεία. την ελκυστικότητα των προϊόντων κάνναβης στους χρήστες  και τη ρύθμιση σε ένα φάσμα πολύπλοκων τομέων πολιτικής. «Επομένως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επικαιροποιηθεί η έννοια της αγοράς κάνναβης για σκοπούς παρακολούθησης και να αναπτυχθεί ένα πλήρες σύνολο εργαλείων που να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες
αυτή η περιοχή».

Σημειώνεται ακόμα ότι πρόσφατα, προϊόντα κάνναβης με πολύ χαμηλά επίπεδα THC εμφανίστηκαν επίσης στην αγορά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες με βάση το επιχείρημα ότι οι συγκεντρώσεις THC είναι τόσο χαμηλές ώστε δεν περιορίζονται από τους κανονισμούς ελέγχου των ναρκωτικών. Αυτά μπορούν να πωληθούν ως τρόφιμα, προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης και καλλυντικά. Τα έλαια CBD έχουν πρόσφατα διατεθεί στο εμπόριο ως συμπληρώματα διατροφής και αυτά τα έλαια μπορούν επίσης να περιέχουν ΤΗC, αν και συνήθως σε χαμηλές συγκεντρώσεις.

Την ίδια ώρα η ανάλυση δείχνει ότι οι γενικές συγκεντρώσεις THC έχουν αυξηθεί στην ευρωπαϊκή κάνναβη. Πρόσφατα, η αύξηση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη για τη ρητίνη κάνναβης. Όσον αφορά τη φυτική κάνναβη, η αύξηση της δραστικότητας συνδέεται με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, υπό εντατικές συνθήκες, εντός της ΕΕ. Για τη ρητίνη κάνναβης, οι μεταβολές στις συγκεντρώσεις THC οφείλονται στην εισαγωγή στελεχών φυτών κάνναβης στο Μαρόκο που παράγουν υψηλά επίπεδα THC.

ΚΥΠΕ