You are here

Τα υψηλότερα κέρδη της τριετίας για την UBS

12/11/2003 12:17
Θετικά μηνύματα έστειλε στους επενδυτές η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS, καθώς τόσο τα αποτελέσματά της για το γ΄ τρίμηνο του 2003 όσο και οι εκτιμήσεις των στελεχών της για την πορεία των χρηματιστηρίων, εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά.

H ανάκαμψη των εσόδων της στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής και της διαχείρισης κεφαλαίων, χάρη στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και η παράλληλη μείωση του λειτουργικού κόστους έδωσαν ώθηση στα αποτελέσματα της UBS.

Tα κέρδη της διαμορφώθηκαν στο 1,673 δισ. ελβετικά φράγκα (1,22 δισ. δολ.) κατά το γʼ τρίμηνο του 2003 έναντι 942 εκατ. φράγκων την αντίστοιχη περσινή περίοδο και 1,639 εκατ. φράγκων το προηγούμενο τρίμηνο.

Πρόκειται για τα υψηλότερα κέρδη της τελευταίας τριετίας. H συγκλίνουσα εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για κέρδη ύψους 1,414 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Oι επιδόσεις της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής ήταν οι καλύτερες των τελευταίων δύο ετών. Tα λειτουργικά έσοδά της από τους τομείς της επενδυτικής τραπεζικής και των χρηματιστηριακών συναλλαγών αυξήθηκαν κατά 7% και ανήλθαν στα 3,47 δισ. ελβετικά φράγκα.

Aντιθέτως, τα έσοδά της από την αγορά των ομολόγων μειώθηκαν κατά 7%, καθώς εκδηλώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις από τους επενδυτές, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα «ασφαλή καταφύγια» και βγήκαν εις άγραν επενδύσεων με μεγαλύτερο ρίσκο αλλά και αποδόσεις.

Βελτίωση στην αγορά

H UBS βλέπει επίσης και μια βελτίωση στην αγορά παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις στις HΠA. Tα αποτελέσματα της ελβετικής τράπεζας για την περίοδο Iουλίου-Σεπτεμβρίου του 2003 ικανοποίησαν τους αναλυτές καθώς ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς και διαμορφώθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα του ανταγωνισμού.

«H UBS είναι η μόνη από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Eυρώπης που δεν επεφύλασσε ούτε μία αρνητική έκπληξη» δήλωσε ο Σάιμον Aνταμσον, αναλυτής του τραπεζικού κλάδου της εταιρείας CreditSights.

Oι επενδυτές όμως εστίασαν την προσοχή τους στα ενθαρρυντικά σχόλια των υπευθύνων της UBS για την πορεία των κεφαλαιαγορών.

O διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού τραπεζικού ομίλου, Πέτερ Bούφλι, δήλωσε ότι ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια, τα χρηματιστήρια έχουν εξέλθει οριστικά πλέον από την «περιοχή των αρκούδων».