You are here

Ταχεία αξιολόγηση molnupiravir κατά COVID-19

25/10/2021 17:13

Την έναρξη διαδικασίας επιταχυνόμενης αξιολόγησης του αντιικού φαρμάκου molnupiravir της Αμερικανικής εταιρίας Merck (στην Ευρώπη γνωστή ως MSD) για αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε ενήλικες, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το νέο φάρμακο, γνωστό και ως MK 4482 ή Lagevrio έχει τη μορφή χαπιού που λαμβάνεται από το στόμα και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics.

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA αποφάσισε να εγκρίνει την έναρξη της κυλιόμενης αξιολόγησης στη βάση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων εργαστηριακών μελετών και κλινικών δοκιμών.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν πως το φάρμακο «μπορεί να περιορίσει την δυνατότητα του SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί τον COVID-19) να πολλαπλασιαστεί στον οργανισμό, αποτρέποντας έτσι την νοσηλεία και τον θάνατο ασθενών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19».
 
Όπως σημειώνεται ο ΕΜΑ θα εξετάσει στοιχεία που αφορούν την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του φάρμακου, μέχρι να συγκεντρωθούν αρκετά στοιχεία ώστε η εταιρία να καταθέσει επίσημη αίτηση για κυκλοφορία του στην ευρωπαϊκή αγορά.
 
Ο ΕΜΑ διευκρινίζει πως αν και δεν μπορεί να αναφερθεί σε ακριβές χρονοδιάγραμμα, μια πιθανή αίτηση θα εξεταστεί γρηγορότερα εφόσον κατατεθεί λόγω της δουλειάς που γίνεται στη φάση της προκαταρκτικής κυλιόμενης αξιολόγησης.