You are here

Τεχνολογικό φρένο στις ευρωαγορές

13/08/2004 09:08
Του Κων. Ρομποτή

Η απογοήτευση των επενδυτών για τα αποτελέσματα και τις προβλέψεις της Ηewlett Ρackard έπληξε τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές κατά τις τελευταίες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν τα αρχικά κέρδη τους.

Κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων βρίσκονταν σε θετικό έδαφος λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά αποτελέσματα της Deutsche Τelekom και τα καλά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη σε Γερμανία και Γαλλία.

Τοποθετήσεις >> Οι επενδυτές έσπευσαν να τοποθετηθούν στα ελκυστικά επίπεδα στα οποία είχαν υποχωρήσει οι ευρωπαϊκές μετοχές προχθές, μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις της Cisco Systems.

Ωστόσο, στη συνέχεια τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν νέο πλήγμα και πάλι από τον τεχνολογικό τομέα. Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Ηewlett Ρackard έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους τα οποία δεν ικανοποίησαν την αγορά. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 24 σεντ ενώ η αγορά ανέμενε 31 σεντ, και στο σύνολο τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 586 εκατ. δολ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούλιο κατά 8,9% στα 18,9 δισ. δολ., έναντι 19 δισ. δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Η εταιρεία παρουσίασε ζημίες ύψους 208 εκατ. δολ. στη μονάδα που πωλεί προσωπικούς υπολογιστές για επιχειρηματική δραστηριότητα. Ως μεγαλύτερη αιτία του ζημιογόνου τριμήνου θεωρείται η όξυνση του ανταγωνισμού που έριξε σημαντικά τις τιμές. Επίσης επλήγησαν σημαντικά οι πωλήσεις στην Ευρώπη λόγω διοικητικών προβλημάτων.

Πιέσεις >> Ο αντίκτυπος των αρνητικών αποτελεσμάτων της ΗΡ στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν άμεσος καθώς δέχτηκαν πιέσεις εκ νέου οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών της Ευρώπης, της γερμανικής εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού για επιχειρήσεις SΑΡ, της φινλανδικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Νokia και του ολλανδικού ομίλου ηλεκτρονικών Ρhilips. Οι δείκτες των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων απώλεσαν τα κέρδη τους και γύρισαν σε αρνητικό πεδίο, με εξαίρεση των FΤSΕ 100 στο Λονδίνο, ο οποίος διατήρησε μέρος των κερδών του χάρη στο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, μετά τη νέα άνοδο των τιμών «μαύρου χρυσού».

Η πλειονότητα των κλάδων δέχθηκε έντονες πιέσεις και, εκτός από τον πετρελαϊκό, κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε αυτός των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. «Οι επενδυτές τηρούν μία στάση αμυντική και αναζητούν μετοχές κλάδων για τους οποίους υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για σταθερή ανάπτυξη των κερδών τους, όπως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», επισημαίνει αναλυτής της Deutsche Βank στο Λονδίνο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι βασικοί δείκτες της Wall Street άνοιξαν με απώλειες μετά τα αποτελέσματα της Ηewlett Ρackard. Στην αιχμή της πτωτικής τάσης βρίσκονταν οι μετοχές της ίδιας της ΗΡ αλλά και της μεγάλης ανταγωνίστριάς της, Dell, η οποία αναμενόταν να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης.